Топ 5 симптоми на зголемена киселост на желудникот

438

Зголемената киселост во желудникот може да предизвика развој на различни нарушувања, па овој проблем е подобро справен со што е можно побрзо. Експертите во областа на третман на гастроинтестинални заболувања од Германија наречени 5 знаци дека едно лице има повреда на киселост.

Гастричниот сок се состои од хлороводородна киселина, која се произведува од желудникот. Неопходно е уништување на штетните бактерии и варењето на храната, но кога телото произведува премногу гастричен сок, може да се појават одредени негативни здравствени ефекти.

Надуеност . Еден од најчестите умерени симптоми на зголемена киселост на желудникот. Иако овој симптом се смета за умерен, тој може да предизвика значителни непријатности кај луѓето кои произведуваат прекумерна количина на гастричен сок.

Подуеност. Прекумерното производство на киселина во стомакот, исто така, предизвикува прекумерно производство на гасови што се акумулираат во овој орган и се ослободуваат однадвор преку измет и надуеност.

Изгореници. Друг вообичаен симптом на зголемена киселост на желудникот. Може да страдате од горушица во исто време како и другите симптоми како надуеност.

А чир на желудникот. Во нормални услови, содржината на желудечниот сок ја штити мембраната на стомакот. Меѓутоа, ако овој сок е претерано произведен, лушпата може да страда, што ќе доведе до појава на чир.

Киселиот рефлукс. Се појавува во моментот кога содржината на стомакот се движи назад низ дигестивниот систем во хранопроводот. Колку повеќе гастричен сок и храна е во стомакот, толку е поголема веројатноста за рефлукс на киселина.