Именуван 5 главни фактори на долговечноста

1174

Што може да го забави стареењето и да го продолжи човечкиот живот? Авторитативен биолог, добитник на Нобеловата награда Елизабет Блекбурн, одговори на ова прашање. Во објавувањето на публикацијата Business Insider, научникот именува пет начини кои ја потврдија нивната способност да го забават стареењето.

Според експертот, способноста да се справи со стресот, всушност, може да го продолжи животот. Ова, особено, покажа студија на самата Елизабет Блекбурн, која го проучувала здравјето на мајките кои воспитуваат деца со тешки хронични заболувања. Се покажа дека telomeres се скрати многу побавно во повеќе стрес-отпорни жени - крајните делови на хромозомите, чија должина е во корелација со должината на животот.

Исто така, научникот забележал во статијата, медитацијата придонесува за долговечноста. "Луѓето кои медитираат 12 минути дневно два месеци, можеа да ја забават промената на телемерите", изјави Блекбурн за достапните податоци.

Покрај тоа, социјализацијата е важна за долг живот - има пријатели и сопружници, комуникацијата со соседите е сериозен фактор во заштитата од рано стареење.

Блекбурн, исто така, укажа на фактот дека финансиската независност на луѓето е поврзана со показатели за долговечност: сопствениците на telomere имаат поголема веројатност да имаат подолг приход.