Идентификуван е најкорисен производ за хипертензивните пациенти.

1384

Луѓето со слаби крвни садови и висок холестерол треба да јадат грав. Вработените во Американската диететска асоцијација рекоа дека со висок крвен притисок грав се неопходни.

Редовната потрошувачка на грав е одличен и ефтин начин за одржување на нормалните нивоа на холестерол, според американските експерти. Нутриционистите, особено, истакнаа дека дневната потрошувачка од 120 грама грав за три недели го подобрува холестеролот во човечкото тело за 10%.

Покрај тоа, гравот содржи малку натриум и многу калиум, - оваа функција дополнително ја зголемува вредноста на фабриката за лешници за луѓе со висок крвен притисок. Дополнителен плус на грав е тоа што неговата употреба ефикасно штити од нездрави процеси на акумулација на клетки во цревата. Сето ова се должи на фактот дека гравот содржи многу диетални влакна, кои буквално ги туркаат холестеролот и жолчните соли од цревата.

"Високата содржина на целулозни влакна - 20% по тежина - ја прави употребата на грав супер-спречување на одложени движења на дебелото црево и болести на дебелото црево. Исто така, овие влакна можат да го спречат создавањето на малигни тумори на дебелото црево и ректумот ", научниците ги споделија своите податоци.