6 едноставни начини за намалување на крвниот притисок

1188

Според најновите препораки на кардиолози, притисокот на 130/80 е веќе претходник на хипертензија и сериозна причина за загриженост. Во меѓувреме, по едноставни упатства ви овозможува да постигнете намалување на крвниот притисок без употреба на лекови.

Еден од едноставните, но ефикасни методи за контрола на крвниот притисок е употребата на растителна храна, доволна количина овошје и зеленчук. Но, како што следува од студијата на експертите на Универзитетот во Оксфорд, важно е зеленчукот да биде свеж или варен, така што тие ќе протресат малку, бидејќи содржат повеќе витамини.

Покрај тоа, научниците советуваат да користат млечни производи кои не содржат шеќер - кефир јогурти. Ваквите производи придонесуваат за зачувување на еластичноста на васкуларните ѕидови. Според една студија објавена во American Journal of Hypertension, конзумирањето пет порции ферментирани млечни производи неделно го намалува ризикот од развој на срцев удар кај жени за 30%.

Експертите препорачуваат јадење помалку протеини по 50-годишна возраст, бидејќи активната потрошувачка на протеини ја зголемува ризикот од развој на хипертензија за 40%. Но, она што не треба да се откаже е зачин. Истражувањата покажуваат дека зачинети љубители на храна јадат помалку сол, а нивниот крвен притисок е во просек понизок од оние кои не сакаат таква храна.

Тоа е многу корисно за спречување на хипертензија за да се вклучат во креативноста и да имаат хоби. Научниците од Универзитетот во Drexel откриле дека овој вид поминување помага да се одвлече вниманието од вознемирувачки мисли и како резултат на тоа, луѓето кои го посветуваат своето слободно време на креативни активности имаат помалку шанси да страдаат од хипертензија.

Друг начин да се спротивстави на зголемениот притисок е да се излезе од градот, да биде во природата. Неодамна, група истражувачи од универзитетите во Австралија и САД успеаја да утврдат дека ако поминат 30 минути дневно во животна средина, подложноста на хипертензија е намалена за 9%.