Смртта од срцев удар се повеќе ги надминува младите

48

Срцевите заболувања сè повеќе ги засегаат младите - со тоа, научниците го зголемуваат ризикот од смртност од срцеви заболувања во атипична категорија на возраста. Истражувачите на Универзитетот во Милано откриле дека таквиот ризик е особено висок кај мажите.

Научниците велат дека веројатноста за умирање од срцев удар кај младите мажи во текот на викендот е поважна во споредба со жените. Експертите проценуваат: "машкиот" ризик од смрт на слободен ден поради неправилности во срцето се зголемува за 15%, "женски" - за 11%. Наодите на истражувачите се базираат на податоци за статистички податоци за повеќе од 80.000 пациенти кои биле хоспитализирани со акутен коронарен синдром.

Авторите на весникот изјавија дека ризикот од умирање како резултат на ова прекршување станало повисоко, помладиот човек кој бил однесен во болницата. Според научниците, пациентите на возраст под 45 години повеќе од 2 пати почесто ќе умрат за време на викендот "поради срцето". Кај пациентите постари од 75 години, истиот ризик е само 5%.

Таквото несовпаѓање во стапките на морталитет кај младите и старите пациенти од самите лекари не е изненадувачко. Тие објаснуваат дека товарот на проблеми со срцето кај помладите луѓе се објаснува со фактот што тие, за разлика од постарите лица, не спроведуваат посебна профилакса - не земаат аспирин, статини (агенси за намалување на холестерол) или лекови за намалување на крвниот притисок.

Експертите велат дека Медикорум, ако младите пациенти одат во болница со акутен кардиолошки синдром, најчесто се случува за прв пат. Веќе неподготвени за можни неправилности на срцето, тие се соочуваат со "викенд ефект", кога е особено долго да се чека медицинска нега. Овие фактори ја зголемуваат статистиката на смртност на млада возраст, велат истражувачите.