Отворен ефективен начин за обновување на срцето 20 години

300

Прифаќањето на антиоксидантите насочени кон митохондриите придонесува за подмладување на крвните садови и срцето на човечкото тело, откриена е група научници од Универзитетот Колорадо во Боулдер. Во експериментот, истражувачите учествуваа 20 лица на возраст од 60 до 79 години.

Според порталот Medical Xpress, научниците спровеле клинички испитувања на антиоксидантниот MitoQ во форма на диететски додаток. Секој ден за шест недели, некои волонтери консумирале 20 милиграми додатоци, додека другиот дел добил плацебо. После тоа, сите беа тестирани да работат на кардиоваскуларниот систем.

Во наредните шест недели, оние кои претходно земале плацебо го зеле додатокот. Групата која се користи за земање на додаток почна да прима плацебо.

Конечното сумирање на тестовите покажа дека земањето додаток со антиоксиданс овозможило подобрување на работата на садовите за 42%. Овие позитивни промени во состојбата на органите на васкуларниот систем, според научниците, кореспондираат со физиолошкото подмладување на нивните ткива за 15-20 години.

Таквите показатели во иднина може да помогнат во намалување на ризикот од развој на срцеви заболувања за 13%, велат истражувачите. Одделно е забележано дека ова е првото клиничко испитување во кое научниците го оценија ефектот на митохондријалните антиоксиданти врз состојбата на човечките крвни садови.