Именуван три главни клучеви за долговечноста

595

Кои фактори влијаат на очекуваното траење на животот, придонесувајќи за нејзиното продолжување? Одговорот на ова прашање е даден со студии кои ги проучуваат специфичните карактеристики карактеристични за долгите црнци.

Американскиот експерт Џулија Самптон ги нарече главните фактори кои придонесуваат за долг животен век, пишува магазинот Здрав Стил. Еден од клучните за долговечноста, според експертот, лежи во исхраната на луѓето: долговечните јадења никогаш не прејадуваат.

"Луѓето кои не консумираат многу нездраво маснотии и пржени, како и многу сол и шеќер, секако, имаат подобро здравје и живеат подолго", рече Самптон.

Според експертот, еден од најдобрите видови на храна за долг живот е диета, која се базира на потрошувачката на зеленчук и овошје, живина, риба и морски плодови, цели зрна, мешунки и маслиново масло. Тоа е, во суштина, диета во согласност со принципите на медитеранската исхрана.

"Таквиот формат на исхрана ќе овозможи да се задржи активноста на кардиоваскуларниот систем и мозокот - особено таквата храна е корисна за оние кои се во осмата и деветтата деценија", велат експертите.
Други важни параметри за долговечноста се општата физичка активност на една личност и неговата способност да се надминат стресните состојби. За здрава долговечност, важно е да имате добар мускулен тон, бидејќи обезбедува енергија и придонесува кон фактот дека физичката активност се изведува без болка.

Што се однесува до можноста да останете смирени, тоа во голема мера влијае врз времетраењето на животот, истакна истражувачот.
"Постарите луѓе кои секојдневно уживаат ќе добијат најмногу од животот и ќе можат да живеат многу подолго од тажни и тажни луѓе од нивната возраст", вели Џулија Самптон.