Ако имате потешкотии да заспиете, треба да го проверите срцето

97

Дали сте забележале дека почнале да заспиваат? Ова може да биде алармантен симптом, што укажува на влошување на срцето, заклучуваат научниците.

11-годишно набљудување на 50 илјади волонтери покажа дека проблемите со заспивање корелираат со зголемен ризик од срцева слабост, пишува Medicinform.net. Луѓето чие здравје се следело биле меѓу 20 и 89 години.

Ниту еден од испитаниците немал проблеми со срцето на почетокот на студијата - волонтерите немаа симптоми како што се отежнато дишење и замор. Во текот на проектот, оние на волонтерите кои почнаа да се жалат на влошување на квалитетот на спиењето и лош сон, покажаа знаци на срцева слабост.

"Луѓето кои не заспале добро и постојано се разбудија ноќе, последователно беа трипати поголеми шанси да страдаат од срцева слабост", рекоа авторите.

Срцева слабост е дисфункција на срцето, што се развива на позадината на фактот дека миокард не е во состојба да ги обезбеди ткивата на телото со целосен проток на крв. Клетките на телото добиваат недоволна количина на хранливи материи, се соочуваат со кислородно гладување.

Во истражувањето на проблемот, научниците беа убедени дека врската помеѓу влошувањето во квалитетот на спиењето и нарушувањето во работата на срцето опстојува дури и откако истражувачите ги зеле предвид факторите како што се пушењето и дебелината.