Идентификуван најточен знак за иден удар.

404

Една студија во САД им дозволи на научниците да одредат кој фактор ја игра улогата на најточниот маркер на опасните васкуларни патологии, како што се удари и срцеви напади. Експертите веруваат дека во дијагнозата на овие нарушувања неопходно е да се обрне внимание на присуството на калциум во артериите.

Истражувачите заклучија дека присуството на депозити на калциум во садовите го одредува степенот на ризик од мозочен удар или срцев удар кај луѓето. Тие рекоа дека луѓето кои немаат калциум во нивните артерии имаат најниска шанса да страдаат од мозочен удар или срцев удар во текот на следните 10 години од нивниот живот.

Авторите на проектот, кој го претставува Југозападниот Медицински центар на Универзитетот во Тексас во Далас, ги собира и анализира податоците за здравствената состојба добиени од повеќе од 6.000 илјади (6.2 илјади) лица на возраст од 45 до 84 години. Медицинските лица беа заинтересирани за тоа како значајна закана за можни васкуларни незгоди може да бидат фактори како што се дијабетес, висок крвен притисок и високи нивоа на лош холестерол. Во текот на оваа истрага, се покажа дека ризикот од иден мозочен удар и срцев удар корелира со депозитите на калциум во артериите.

Присуството на калциум во садовите, според научниците, е толку сериозен маркер дека луѓето кои немаат тоа се заштитени од срцев удар и мозочен удар, дури и со други ризици.

"Луѓето кои не акумулираат калциум во крвните садови, не можат да ги земат статините, и покрај присуството на други фактори на ризик кои предизвикуваат коронарна болест", - истакнаа експертите.