3 "златни" правила за спас од грип

793

Шефот на Федералната служба за супервизија на заштитата на правата на потрошувачите и благосостојбата на човекот, Главниот државен санитарен инспектор на Руската федерација Ана Попова, на прес-конференција, зборуваше за тоа кои категории граѓани се особено подложни на инфлуенца и како да се заштитат од сезонски инфекции .

Според Ана Попова, луѓето со здравствени проблеми поврзани со хормоналните промени, односно ендокрините хронични болести, имаат најголем ризик да бидат погодени од вирусот на грип. По нив следат луѓе со хронични патологии на респираторните и кардиоваскуларните системи, бремени жени, деца, постари лица.

Како што е наведено од страна на главниот здравствен офицер, "меѓу таквите пациенти, таквите луѓе со хронични патологии се најфаталните случаи". Луѓе од овие категории Попова препорача да бидете сигурни дека ќе добиете вакцина против грип.

Исто така, додаде таа, за време на студената сезона, важно е да се следат трите основни правила за заштита од вируси. Првиот е да се задржи сето чисто, пред сè она што е во рацете и во зоната за дишење.

"Неопходно е да се мијат рацете и лицето, редовно да се бришат тастатурата, глушецот, гаџетите кои едно лице постојано ги држи во своите раце. Почесто мијте ги детските играчки ", рече Ана Попова.

Второто правило, според санитарниот лекар, е да се чува подалеку од луѓе со знаци на болест. Ако лицето со симптоми на ладно или грип е во близина, треба да употребите газа завој или маска. Ако во куќата се појави болно лице, треба да му се дадат посебни јадења.

Третото правило бара придржување кон здрав начин на живот - без тутун и алкохол, со многу овошје и зеленчук. Ова го прави човечкиот имунолошки систем постабилен и отпорен на заразни болести.