Зелениот чај може да му наштети на црниот дроб и бубрезите.

1334

Пиење зелен чај пијат може да му наштети на телото, бидејќи соединенија кои го сочинуваат пијалок, може да има деструктивен ефект врз бубрезите и црниот дроб. Д-р Херберт Бонковски од американскиот Национален институт за здравство, кој долго време е вклучен во истражувањето на проблемот со оштетувањето на црниот дроб, рече дека зелениот чај може да му наштети на црниот дроб и бубрезите.

Според експертот, зелениот чај во никој случај не може да се смета за штетен пијалок - придобивките од некои од неговите компоненти се потврдуваат со голем број научни истражувања. Сепак, научниците тврдат: кај некои луѓе, антиоксидантниот епигалокатехин-3-галат содржан во зелениот чај може да предизвика развој на процеси кои доведуваат до дисфункција на црниот дроб и бубрезите.

"Некои луѓе се почувствителни кон ова соединение на зелен чај од другите, и затоа влијае негативно на нивните органи", рече Бонковски.

Според експертот, повеќе од 80 случаи на сериозно оштетување на црниот дроб предизвикано од пациенти кои земаат зелен чај веќе се опишани во научната литература. Научниците забележале дека ризичната група вклучува, пред сè, оние кои пијат многу зелен чај и особено на празен стомак. Кога пијат зелен чај на празен стомак, супстанциите на пијалокот се апсорбираат од страна на телото многу поинтензивно и нивното делување може да биде посилно.

"Опасна доза поголема од 800 mg епигалокатехин-3-галат дневно", - рече научниците.