Одредена најдобра деликатес на мозочен удар

374

Редовната потрошувачка на чоколада во мала количина го штити човечкото тело од васкуларно нарушување поврзано со зголемен ризик од мозочен удар. Оваа изјава доби научна оправданост: специјалната корист од чоколадата за мозокот беше потврдена со нова студија од научници од Харвард.

Специјалисти кои ја претставуваат Харвардската школа за јавно здравје утврдиле дека луѓето кои јадат чоколада неколку пати неделно се помалку подложни на мозочен удар. Овој заклучок на истражувачите се темели на резултатите од 13-годишни согледувања за здравјето на 55.502 лица на возраст од 50 до 64 години.

Во текот на целиот период на истражувачкиот проект беа регистрирани 3.346 случаи на атријална фибрилација - опасна состојба на тахиаритмија поврзана со зголемен ризик од мозочен удар. Споредувајќи ги овие податоци со особеностите на животниот стил кај субјектите, научниците заклучиле дека љубителите на чоколадата покажуваат помалку подложност на оваа повреда.

Според лекарите, ризикот од фибрилација кај луѓето кои ги набљудувал бил намален дури и во случаи кога се јаделе некои чоколади. Значи, оние кои консумирале до три порции чоколадо месечно биле 10% помалку склони кон атријална фибрилација.

Оние што јаделе чоколада почесто имале дури и повеќе оптимистички предвидувања во врска со нивното здравје и заштита од мозочен удар.

"Луѓето кои јаделе една порција чоколадо неделно (28 грама), на крајот на студијата имале помала веројатност да имаат дијагностицирана атријална фибрилација на 17%, отколку луѓето кои јаделе чоколадо помалку од еднаш месечно. Луѓето кои јаделе од еден до два до шест порции неделно, биле 20% помали шанси да страдаат од атријална фибрилација ", пишуваат авторите на овој труд.