6 вообичаени заблуди за грип и студ

23

Симптомите на двете болести се слични, па многу луѓе ја збунуваат обичната настинка и грипот. Научниците рекоа за тоа што другите заблуди во врска со третманот на овие болести најчесто доведуваат до погрешни дејства и го спречуваат закрепнувањето.

Снимките од грип може да предизвикаат грип! Противниците на било какви вакцинации доброволно се шират таква "страшна приказна". Но, лекарите објаснуваат: живата вакцина против грип не го вклучува вирусот во живо, и поради вакцината е невозможно да се разболат. Во исто време, специјалисти за заразни болести потврдуваат дека дури и вакцинирано лице сѐ уште може да го добие грипот. Сепак, болеста кај оние кои инокулираат е многу полесна.

Одбиен од истражувачи и друга позната идеја за третман на ладно и грип. Како што знаете, во сезоната на инфекции почнуваат да се потпираат на храната богата со витамин. Сепак, според научниците, нема научни докази дека витамини го спречуваат грипот или настинки. Ова, се разбира, не значи дека нема потреба да се јаде овошје и зеленчук. Но, за време на болеста, како што велат научниците, најдобро е да не се складираат на здрави и витамински производи, туку да се побара квалификувана медицинска помош.

Исто така, велат експертите, не треба да мислите дека вакцинацијата минатата година ќе ви помогне да не се разболите во тековната година. Човечкиот имунитет е намален, а соевите на грип постојано се менуваат, а со тоа се констатира и модернизира составот на вакцините. Затоа, треба да се вметнува еднаш годишно.

Дали е можно да се добие грип со излегување во студено време со светлина облека? Еве го мислењето на експертите: тоа е невозможно! Болеста на грипот гарантира дека вирусот влегува во телото и имунолошката заштита која не е активирана во исто време. Најчесто, инфекцијата се јавува како резултат на контакт со носител на болеста.

Многу луѓе веруваат дека вежбата помага да се справи со непријатност. Ова е исто така заблуда. И опасно. Научниците предупредуваат дека спортот за време на болеста го зголемува ризикот од сериозни компликации во состојбата на белите дробови и кардиоваскуларниот систем.