Море Кале: како е корисно?

727

Многу здравствени проблеми кај жителите на големите градови се поврзани со недостаток на јод супстанции. Јодот и неговиот недостаток предизвикуваат болест на тироидната жлезда и општо влошување на имунолошкиот систем. Се разбира, во аптеката можете да купувате јоден таблети и сирупи. И можете да побарате помош од природните подароци на морето - алги.

Лекарите велат дека Медиорум е најпознат производ богат со јод морско кафе. Тоа може да се додаде во салати и супи и е исто така. Постојат оние кои не им се допаѓаат поради вкус или мирис. Во овој случај, можете да јадете производи, кои вклучуваат агар-агар, добиени само од алги. Ова - бел слез и мармалад, како и имитација на риба.

Што е толку корисна алги за една личност? Прво, таа содржи во поголеми количества веќе споменатиот јод. Исто така, содржи флуор, калиум, манган, железо. Сите овие елементи се важни за телото.

Вреди да се напомене дека морска трева е мала во калории, а неговото воведување во исхраната помага да се намали телесната тежина: тироидната жлезда и нејзиното здравје влијаат на квалитетот на метаболизмот.

Јапонците се познати како нации со долг животен век. Ова не е најмалку поврзано со употребата на алги. Затоа, тоа ќе биде корисно за постарите луѓе и за децата.

Многу вреден имот на алги е неговата способност да го ослободи телото од радиоактивни метали, токсини и други штетни материи. Затоа, оние кои често ја јадат страдаат помалку од рак.

Ако одлучите да го вклучите морското кафе во вашето мени. Избегнувајте со тоа подготвени салати: оцет содржан во нив има лош ефект врз придобивките од алгите. Подобро е да се купи самата зелка и да се направи салата со тоа дома.