Болест на карличните органи кај жените: акутен анекситис

397

Најчесто функцијата на репродуктивните органи на жената е нарушена со воспаление. Салпинго-офоритис или аднекситис е воспаление на фалопиевите туби, јајниците и лигаментите. И да речеме веднаш за да се спречи воспаление, неопходно е да се консултираат специјалисти во времето - https://napopravku.ru/diagnostika/mrt-malogo-taza/

Како се развива аднекситисот?

Инфекцијата на фалопиевите туби се јавува поради ширењето на воспалителниот процес на асцендентен начин (по вагинитис, цервицитис или ендометритис) или опаѓачки - по воспалителни болести на абдоминалните органи. Типично, воспалението се развива на позадината на инфекцијата со гонококи или кламидија.

Акумулацијата на инфламаторна течност - ексудат во луменот на цевката може да доведе до нарушување на нејзината проодност поради формирање на леплив процес и формирање на saktosalpinksov (лажни цисти).

Ако воспалителниот процес продолжи и се зголемува, тогаш гној ја исполнува целата фалопиева цевка, така што се формира pyosalpinx.

Кога инфекцијата ќе помине до јајниците, тука се формираат гнојни шуплини, нарушувајќи ја нормалната структура на органот; па се формира пиовар. Тубо-оваријалниот апсцес е компликација на акутен салпингоохоритис, кој е формиран како резултат на гноен талог на ѕидовите на pyosalpinx и pyovar. Други компликации: пелвиоперитонитис, перитонитис, интестинални апсцеси може да се појават кога воспалението преминува во абдоминалните органи.

Абдоминална болка, која се протега до долниот дел на грбот или перинеумот, висока температура (38-40 степени), треска, болно мокрење, гноен исцедок од вагината - се симптоми на акутен салпингоохоритис. Но, слична клиника е можна и со некои други акутни хируршки болести, на пример:

1) акутен апендицитис;

2) Перитонитис;

3) Цревна опструкција;

4) цревна колика;

5) бубрежна колика;

6) тумори на јајниците.

Како да разликувате акутен анекситис од други патологии?

Прво, карактеристична историја може да обезбеди корисни информации: комплицирана работа и абортус, менструална дисфункција, интраутерини интервенции. Во студијата на абдоменот во хипогастричниот регион, зголемени, неподвижни и болни додатоци се палпирани.

Најголемата болка при палпација на абдоменот обично е локализирана на десната страна во илијачкиот регион, како и кај акутен апендицитис. Сепак, симптомите на перитонеална иритација кај акутен анекситис обично се отсутни, за разлика од акутен апендицитис.

Ако не е можно да се исклучи акутен апендицитис, тогаш дијагностичката лапароскопија се препорачува за оние пациенти кај кои прогресивниот процес напредува и палпабилната инфилтрација не се намалува во рок од два дена на позадината на терапијата со лекови. Лабораториските студии укажуваат на вообичаен воспалителен процес: умерена леукоцитоза и зголемен ESR.

Кога гинеколошко испитување во огледалата видливо гноен исцедок, цервикалниот канал воспален. За време на инспекцијата потребно е да се размисли на микрофлората за да се утврди видот на патогенот. Од инструменталните методи, најинформативниот трансвагинален ултразвук, како и КТ или МРИ.