Како да се врати забната емајл

620

Забната глеѓ - горниот слој на забите - е најтрајното ткиво во човечкото тело. Но, поради неверојатните абразивни товари, порано или подоцна, се откажува од својата позиција.

Уништувањето на емајлот не води само кон изгледот на козметичките дефекти, туку е и првата фаза во развојот на главната болест на забите - кариес. Абразијата на емајлот е природен процес. Но, во некои случаи, уништувањето на ткивата на забите се случува многу порано од очекуваното. Главната причина за ова е нарушување на минералниот метаболизам. Исто така можете да направите - стоматолошки импланти во Харков по супер цена.

За време на деминерализацијата (истекување на калциум и флуор), штитот на забите ја губи својата кристална структура и неговата отпорност кон механичко оштетување значително се намалува. Во некои случаи, постои трауматско уништување на емајлот во облик на чипови. Природна реконструкција на забната глеѓ.

За да се обиде да ја обнови забната глеѓ, неопходно е нормализирање на размената на минерални супстанции. Неопходно е да се јаде повеќе храна богата со калциум и витамини, за да се добие подолго време на сонце, со цел да се зголеми синтезата на ендогениот витамин Д. Исто така, треба да се користат пасти за заби со висока содржина на флуор и калциум. По чистењето на забите, треба да ја задржите пастата во устата неколку минути за да минералите можат да навлезат во емајлот.

Не треба да заборавиме на масажата на непцата, бидејќи тоа го подобрува снабдувањето со крв и исхраната на ткивата на забите. Вештачко реставрација на забната глеѓ. За жал, можно е да се врати емајлот на забот на природен начин само со незначително уништување.

Но, може да затворите големи дефекти само со помош на стоматолог. Постојат неколку начини за вештачко враќање на емајлот: • Апликација за поправка на емајл. Гел, лак или други течности кои содржат флуор се применуваат на оштетениот емајл, по што забот е затворен со специјално направен заштитен штитник или впечаток.

Каппа обично се става преку ноќ, бидејќи е неопходно да се обезбеди помалку или помалку продолжен контакт на редуцирачкиот агенс со заботното ткиво.

Во исто време, калциумовите и флуоридните јони се вградени во кристалната структура на емајлот, враќајќи го својот интегритет.

  • • Употреба на аморфен калциум фосфат. Оваа супстанција се нанесува на оштетениот емајл, а за време на хемиска реакција се претвора во апатит, кој во својата структура силно наликува на површинскиот слој на забот. Овој метод има многу добар козметички ефект.
  • • Имплантација на емајл. Овој метод се користи во присуство на големи дефекти на емајлот. Покрај тоа, на овој начин можете исто така да ја промените бојата и обликот на забите, па дури и да го поправите залак. Посебно соединение се нанесува на забот, кој е врзан за емајлот на молекуларно ниво. Таквата вештачка емајл е многу издржлива и функционална.
  • • Расте емајл. Овој метод е сеуште во развој. Научниците успеале вештачки да пораснат емајл од епителните и мезенхималните клетки, по што имплантот е пресаден на оштетен заб.

Тоа е, човек добива сосема нов, вистински емајл. Од погоре, можеме да заклучиме дека реставрацијата на забната емајл - многу тешка работа. Многу е полесно да се спречи неговото уништување, обрнувајќи внимание на оралната хигиена.