Јаболкото кора содржи "лек" за старост

27

Кора од јаболка содржи голема количина флавоноиден кверцетин - неговата употреба за време на експериментот им овозможи на животните да го продолжат својот живот.

Американските научници од клиниката "Мајо" излегоа со комбинација од кверцетин и дасатиниб, лек кој се користи за лекување на леукемија. За време на експериментот со глувци, оваа дрога комбинација се покажа како вистински лек за старост.

Особено, инјекциите на две лекови биле администрирани кај животни, во чие тело биле издвоени клетки. Поради тоа, стареењето на животните, кои сѐ уште не се многу стари животни, почнаа да се развиваат со забрзана стапка - се движеа побавно, јадеа помалку, изгубија мускулна маса. На клеточно ниво, соседните здрави клетки деградирале побрзо поради депресивна ДНК.

Но, комбинацијата на горенаведените препарати во форма на инјекции резултирала со уништување на изнемоштени клетки кај животните без да влијае на здрави, по што исчезнале знаците на стареење што биле забележани пред нив. Кога овие лекови беа инјектирани во глувци кои не беа вакцинирани со изнемоштени клетки, животниот век на животните се зголеми за дури 36%.

Сé уште не е познато дали употребата на таков метод и начинот на подмладување и продолжување на животот кај луѓето ќе се претвори во прашање на предвремено. Сепак, истражувачите признаваат дека тоа е сосема можно. Имајте на ум дека една од компонентите на анти-стареењето медицина, кверцетин, е содржана не само во кора од јаболка, туку и во зелка, многу бобинки и зеленчук.