Дијабетиците треба да земаат два таблети од аспирин дневно

468

Жртвите од тип 2 дијабетес треба да земат аспирин два пати на ден за да се спречи срцева болест. Ова откритие е во спротивност со сегашните препораки кои ги советуваат дијабетичарите да користат антивоспалителен лек еднаш на секои 24 часа.

Земањето аспирин двапати дневно помага да се заштитат жртвите од дијабетес тип 2 од срцеви напади и удари, според студијата на научниците од Универзитетската болница во Данска. Во моментов, дијабетичарите се советуваат да пијат една таблета аспирин дневно, меѓутоа, во овој случај, пациентите сеуште имаат зголемен ризик за развој на згрутчување на крвта во интервалот меѓу земањето на лекот, покажа студијата. Овие згрутчувања предизвикуваат сериозни кардиоваскуларни заболувања. Авторите на студијата ги советуваат жртвите на дијабетес тип 2 да се префрлат на двојно внесување на аспирин во рок од 24 часа, што овозможува максимална заштита. Имајте на ум дека кардиоваскуларните болести се главната причина за болест и смрт кај луѓето со дијабетес.

Истражувачите ги дадоа своите заклучоци врз основа на анализата на податоците за 21 лице кои страдаат од дијабетес тип 2, но немаат кардиоваскуларни заболувања. Сите беа забележани во текот на неделата, при што земаа ниски дози на аспирин. Во времето на почетокот на студијата, сите земаа тест на крвта, а потоа исто така беше спроведен еден час по земањето на лекот за да се утврдат промените во бројот на тромбоцитите. Учесниците беа третирани 6 дена со 1 таблета аспирин дневно. Резултатите покажаа дека со овој режим на аспирин, способноста за спречување на згрутчување на крвта и со тоа намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања е намалена. Затоа истражувачите препорачуваат да се префрлат на аспирин двапати во рок од 24 часа.

Покрај тоа, резултатите од студијата, исто така, покажаа дека пациентите кои не земале аспирин пред почетокот на периодот на набљудување имале поголем степен на згрутчување на крвта. Сепак, за да се потврдат наодите од оваа студија со мал обем, потребно е многу поголем број на учесници.