Новиот метод го открива ракот на белите дробови во рана фаза.

646

Според EurekAlert, американските научници од Универзитетот во Калифорнија развиле метод кој може да открие не-мала клеточен карцином (еден вид рак на белите дробови). Претходно, експертите можеа да ја идентификуваат оваа болест само во доцна фаза, сега истражувачите укажуваат на дијагностицирање на болеста во рана фаза користејќи плунка или крвни тестови.

Развиена од научници, новата EFIRM технологија овозможува да детектира два маркери на мутација на епидермалните клетки и раст на туморот - p.L858R и Exon 19del. Тестирањето на овој метод покажа: тоа ви овозможува прецизно да го одредите не-малите клеточни карциноми кај 11 од 12 пациенти. Експертите изјавиле дека технологијата EFIRM може да ги спаси животите на илјадници луѓе. До сега, ефикасни системи за дијагностицирање на болеста во раните фази беа отсутни, а туморите често беа пронајдени во време кога хируршката интервенција не помогна да се запре ширењето на ракот.

Маличен карцином е најчестиот тип на рак на белите дробови, често е фатален за пациентите: стапката на преживување 5 години по хемотерапијата не е повеќе од 10%. Како дел од оваа студија, научниците проучувале податоци од 248 пациенти кај кои биле откриени одредени белодробни неоплазми. Користејќи го новиот метод, во 21-виот човек, експертите беа во можност да ги детектираат не-малите клеточни карциноми на белите дробови во првата и втората фаза.

Истражувачите нагласуваат: новиот дијагностички метод овозможува откривање на рак во оперативната фаза.