Докажано: мешунките заштитуваат од дијабетес

179

Гравот, грашок, наут и леќа се неопходни за луѓето кои не сакаат да имаат дијабетес. Шпанските научници рекоа дека лешниците за јадење ефикасно штитат од развојот на тип 2 дијабетес.

Една студија спроведена од вработените на Универзитетот Ровир и Вирили покажа дека мешунките, како леќа, наут, грав и грашок, може да го намалат ризикот од дијабетес за повеќе од една третина. Ова влијание на мешунките го потврди набљудувањето на 3.300 луѓе.

Сите учесници имаат тенденција да имаат кардиоваскуларни заболувања, но во исто време без дијабетес. Четири години подоцна, здравствената проверка на волонтерите покажа дека луѓето кои активно консумирале мешунки имале 35% понизок ризик за развој на дијабетес тип 2. Овие учесници, според научниците, консумирале мешунки на ниво од најмалку 3 порции неделно.

Оние кои консумираат еден дел од мешунките неделно, исто така, покажаа позитивен тренд во споредба со оние кои ги јаделе во помали количини. Особено, се покажа дека овие учесници имале 33% помал ризик од дијабетес од оние кои консумираат само половина порција неделно.

Ефектот на мешунките се должи на фактот дека овие производи имаат низок гликемиски индекс, а откако се конзумираат, нивото на гликоза во крвта се крева многу бавно.