Рак Слатки

582

Американските експерти објавија дека популарните доблести можат да предизвикаат развој на рак. Според научниците, опасноста од такви слатки е дека тие содржат различни состојки од бројот на вештачки хемиски соединенија.

Најопасните за здравјето на луѓето, како што истакнуваат научниците од Соединетите Американски Држави, се слатките јадења кои го содржат адитив E129, боење на храна што им дава на производите за кондиторски производи црвени нијанси. Истражувачите велат дека оваа боја е извадена од нафтени продукти, а за човечкото тело е канцерогена, односно супстанца која предизвикува абнормална клеточна активност и појава на малигни тумори.

Каде е особено многу штетна боја? Еден од неговите богати извори е црвениот гумени мечки. Експертите препорачуваат да не се купи оваа слатка, особено за децата.

Исто така, според научниците, E129 е великодушно додадени од производителите на сладоледни сирупи (обично со вкус на бери). Експертите советуваат да избегнуваат производи кои вклучуваат употреба на разни дополнителни адитиви за подобрување на вкусот - сирупи, сос, топи. Навивачите на истиот сладолед треба да претпочитаат едноставен бел сладолед, а во форма на дополнителни компоненти да користат свежо овошје или бобинки, или домашен џем или џем без вештачки полнила.

Истражувачите истакнаа дека не само E129, туку и други бои и конзерванси можат да бидат канцерогени за човечкото тело, кое, ако се ингестира, ја зголемува веројатноста за појава на рак. Особено, многу од овие состојки во газирани пијалаци. Во овој поглед, научниците се сметаат за непожелни за употреба од страна на познатите "фанта".