Популарната храна може да предизвика воспаление и дијабетес.

152

Истражувачите од Универзитетот во Тексас во Остин (САД) откриле дека популарната боишна храна може да се акумулира во панкреасот и да предизвика развој на дијабетес. Резултатите од нивната работа се објавени во списанието Хемиски истражувања во токсикологија.

Научниците испитуваа примероци на панкреасно ткиво кај пациенти со дијабетес тип 2 и откриле присуство на кристални честички на титаниум диоксид во нив. Оваа супстанција е позната и како додаток на храна E171 - таа е широко распространета бела боја, која, на пример, може да се најде во храната како што се сирење, сладолед, карамела, гума за џвакање, млеко во прав. Покрај тоа, титаниум диоксид е компонента на пасти за заби, козметика, одредени лекови и други производи од секојдневна употреба.

Според резултатите од анализата направена од страна на научниците, детално опишана во статијата на авторите, концентрацијата на монокристали од титаниум диоксид во панкреасот кај сите испитувани пациенти изнесувала десетици и стотици милиони единици по грам ткиво.

Експертите не ја крие нивната загриженост за високата содржина на опасни материи во телото.
Истражувачите го поврзуваат развојот на дијабетес тип 2 со човечка конзумација на честички на титаниум диоксид. Според нив, нејзината акумулација провоцира воспалителни процеси во органи и ткива.

"Нашите претходни податоци ја зголемуваат веројатноста дека тип 2 дијабетес може да биде хронично воспалително заболување на панкреасот, слично на азбестозата, што е предизвикано од вдишување на кристален азбест", се цитираат мислењата на авторите во списанието.