Едноставен начин за откривање на рак на бубрезите долго пред дијагнозата

70

Весникот за клинички истражувања за рак ги објави аргументите на научниците од Националниот институт за здравство во Обединетото Кралство дека едноставен тест на крвта може да го предвиди развојот на рак на бубрезите. Според експертите, можно е ефективно да се утврди потенцијалниот развој на ракот долго пред клиничката дијагноза.

Истражувачите од Велика Британија работеа заедно со клиничарите од Израелскиот центар за дијагностицирање. Тие претпоставуваа дека зголемувањето на концентрацијата на КИМ-1 маркер забележани во случај на оштетување на бубрезите може да биде сигнал за идниот канцер.

Нивната истрага покажа дека оваа претпоставка е вистина. По испитувањето на податоците за пациенти кои страдаат од рак на бубрезите, експертите заклучија дека покачените нивоа на КИМ-1 навистина може да укажат на можноста за развој на рак во рок од пет години.

Научниците ја мереле содржината на КИМ-1 во анализата на пациенти кои станаа учесници во Европската студија за рак и исхрана (EPIC). Беа избрани 190 луѓе кои се сомневаа дека рак, како и 190 здрави луѓе со иста возраст и тежина. Кога се споредува концентрацијата на КИМ-1 маркер, се покажа дека во крвта на луѓе од групата со висок ризик од рак на бубрезите, индикаторите на маркерот биле двојно повисоки.

"Критичниот биомаркерот на болеста на бубрезите КИМ-1 може да помогне да се предвиди развојот на ракот на овие органи долго пред дијагнозата и со голема точност. Пациентите со напредна бубрежна болест имаат многу висока стапка на морталитет, но можеме да излечиме рак во рана фаза. Овој метод ќе спаси илјадници животи ", објавија авторите на проектот како резултат.