4 начини за намалување на стресот на работа

39

Ако сакате да ја зголемите продуктивноста и помалку уморни, тогаш треба да знаете кои навики на работа треба да ги промените.

4 начини за намалување на стресот на работа

1. Отстранете ги програмите што ги внесувате премногу често.

Ако не можете да го намалите износот на работа, намалете го времето кое го поминуваат на апликациите. Така ќе имате неколку бесплатни минути за да мислите, да се релаксирате, да се јавите на некого.

Со пристап до апликација, ја губите концентрацијата. Вие ја трошите менталната енергија што ви е потребна за да работите, и како резултат на тоа се чувствувате под стрес. Определи токму она што те одвлекува: Фејсбук, игра, датира апликација или нешто друго. Отстранете ги програмите најмалку една недела и видете какви промени.

2. Поставете потсетник пред спиење

На пример, со зборовите "Зошто уште не спиете?". По читањето на овој потсетник во вечерните часови, размислете дали вреди да се продолжи со работата што започнала. Или подобро да спиеш и да завршиш утре. Прекин на режимот на спиење е само за доброто на нешто многу важно. Секако не затоа што само останавте на интернет.

Започнете со "будилник", кој ќе ве предупреди дека е време да се подготвите за кревет, еден час пред да сакате да одите во кревет. Значи имате време да ги завршите работите и да лежите на време.

3. Секогаш имајте вода на рака.

Пијте повеќе вода, ги подобрува перформансите и не бара речиси никаков напор од вас. Земете едно шише со вода кога ќе ја напуштите куќата, задржи едно во автомобилот и уште еден на работната површина.

Ако водата е секогаш при рака, тогаш ќе почекате почесто.

4. Помалку седат на работа

Стресот честопати има не само психолошки, туку и физиолошки причини. Меѓу нив е недостатокот на движење.

Не очекувајте да вежбате навечер. Бидете поактивни во текот на работен ден. Исчистете го грбот кога седите. Одржајте средби во движење. Купи маса за стоење. И за време на паузата, направете неколку сквотови.

google