Време е да се сменат работните места: 10 професии кои предизвикуваат депресија

836

Често се случува, барем за работата и добро платена, да не донесе задоволство. За да не се почувствува во ситуација во која животот минува и неговите бои не се чувствуваат, прочитајте го материјалот околу 10 професии кои најчесто предизвикуваат депресија и незадоволство од животот.

1. Nannies и медицински сестри

Овие професии најчесто стануваат причина за депресија, бидејќи тие бараат целосна емоционална врата. Многу е тешко да не ги земате проблемите на друго лице на срце, затоа, често претставниците на професијата дадилки и медицински сестри се чувствуваат очигледни симптоми на депресија. Експертите препорачуваат долго време да не остануваат такви работи или да престанат да земаат сè што се случува лично.

2. Сметководител

Да се ​​биде сметководител тешко е физички и психички. Не секој може да се справи со товарот на одговорност, кој се префрла врз рамениците на финансискиот специјалист. Многу едноставно не можат да се справат со чувството на постојан стрес поради контролата врз парите на другите луѓе. Затоа, ова дело е погодно само за силни луѓе.

3. Келнери

Не е лесно да се работи во услужниот сектор, затоа што мора постојано да комуницирате со луѓе (совети зависат директно од ова), и покрај вашите лоши здравствени и лични проблеми, насмевка. Често морате да влезете во конфликтни ситуации, бидејќи клиентите се различни. Затоа, не е невообичаено луѓето да се справат со таквата емоционална тензија во комбинација со обично нередовниот распоред на работа. Со долга работа во оваа позиција, луѓето го губат апетитот, имаат проблеми со спиењето и концентрацијата.

4. Социјални работници

Социјалните работници, како дадилки со негуватели, се подложени на голем емотивен тест. Тие, исто така, можат да се соочат со агресија ако сакаат да помогнат. Според тоа, според статистичките податоци, 10% од социјалните работници периодично страдаат од депресија.

5. Медицински професионалци

Неправда, суровост, повреди - тоа е она што медицинските работници се соочуваат секој ден. Пред нивните очи се раѓаат и умираат, а тоа не може да остави духовна трага. Често треба да се утешите и да ја слушате огорченоста на пациентите, така што здравствените работници се исто така на оваа листа на "депресивни" занимања.

6. Претставници на креативни професии

Се чини дека животот на луѓето што претставуваат креативни професии е континуирана прослава. Но, ова е далеку од случајот, бидејќи нивната работа е директно зависна од присуството на инспирација. Секој успех и неуспех, популарноста и заборавот влијаат на психата. Затоа, понекогаш многу е тешко за таквите луѓе да се задржат во добра форма и да не се депресивни.

7. Личен асистент

Ако не сакате да живеете во постојан стрес 24/7, во ниту еден случај не ја преземете работата како личен асистент. Ова може да биде многу корисно во финансиска смисла, но веднаш да заборавите за вашиот личен живот, нормален сон и правилна исхрана. Личниот асистент треба да биде подготвен да ги извршува задачите на супервизорот во секое време од денот. Затоа не е изненадувачки што на оваа работа луѓето честопати се склони кон депресија.

8. Едукатори

Да се ​​учат и да се едуцираат често е многу неблагодарна работа. Мора да имате вонредно трпение да не ги пренесувате знаењата секогаш на послушните ученици, па дури и да комуницирате со родителите, да ги проверувате тетратките по работа и да подготвувате материјали за нови лекции. Затоа, наставниците и наставниците честопати паѓаат во депресија поради големиот обем на работа и неподносливата одговорност.

9. Консултанти за продажба

Како по правило, платата на консултантите е директно зависна од продажбата, а комуникацијата со клиентите воопшто не додава оптимизам. Во оваа смисла, професионалната активност предизвикува незадоволство од животот и депресијата.

10. Програмер

И покрај високите плати и престиж на професијата, работата на програмерите исто така е поврзана со постојан стрес. Големи барања на работодавците, редовна обработка, седентарен работа на компјутер - сето тоа не е од корист за здравјето. Затоа, програмерите се чести гости во канцелариите на психолози.

google