Како правилно да се грижите за вашиот фрижидер

12

Станавте сопственик на добар евтин фрижидер - ова снежно-бело чудо кое е присутно во секоја кујна. Но, со цел оваа единица да трае подолго и да ни помогне на секој начин, треба да следите неколку едноставни правила. Првото нешто што треба да се грижи е правилниот транспорт. Транспортни фрижидери само исправени. Вториот е местото каде што планирате да го инсталирате ново купениот фрижидер.

Запомнете дека близината на батериите, печките или другите уреди за греење негативно влијае врз работата на опремата за ладење. За да се обезбеди потребниот пренос на топлина, треба да се остави јаз од најмалку 5 cm помеѓу ѕидот и кондензаторот.

Значи, фрижидерот е донесен и инсталиран. Сега е време да се измие и да се истури. Измијте го фрижидерот со вообичаена топла вода, по можност без додавање на детергенти. Потоа, влажните подрачја се бришат со суво крпа и се оставаат да пушат околу 30 минути. Постапката за миење на фрижидерот треба да се повторува приближно еднаш на секои 1-2 месеци.

Се случува фрижидерот да почне да троши премногу електрична енергија. Причината може да биде контаминација на кондензаторот, пропуштена врата. Се разбира, може да се обидете сами да го поправите проблемот, но подобро е да контактирате со специјалисти кои вршат поправка на опрема за ладење. За да избегнете такви дефекти, редовно треба да ја исчистите задниот дел од фрижидерот од прашина со обичен правосмукалка.

Подобро е да се спасат производите со остар вкус во запечатен сад. Течностите треба исто така да се чуваат во контејнери со капаци за да се спречи испарувањето. Невозможно е да ги покрие полиците на фрижидерот со салфетки или хартија, бидејќи се меша со циркулацијата на ладниот воздух. Ако долго време го исклучите фрижидерот (на пример, во времето на поаѓање), оставете ја вратата отворена за да избегнете непријатен мирис.

Ако мразот се формира на испарувачот, фрижидерот треба да се одмрзне и да се измие.

Фрижидерот е исклучен од струја, вратата се ниша отворен и одмрзнувањето се одвива природно. Вие не може да се обиде да го отстрани мразот, otkovyrivaya нож. Можете да го оштетите испарувачот, што ќе повлече пристојни трошоци за поправка.

Кога е завршено одмрзнувањето, фрижидерот се мие, суши и повторно се поврзува со електричната мрежа, сè е многу едноставно, во него нема ништо тешко.