Сербина ќе ги промени правилата за повикување брза помош: што е суштината

1225

Сербина го подготвува лансирањето на електронски систем за итен случај "Централна 103". Во иднина, ќе ги обедини сите Сербински оперативни диспечерски услуги (SLM) во еден ресурс, кој ќе ви овозможи брзо да разменувате податоци за примени повици.

Значи, во блиска иднина, осум региони (Вининица, Донецк, Запорожје, Одеса, Полтава, Тернопол, Харков, Керсон) и Киев ќе бидат поврзани со Централна 103.

Системот ќе работи во режим на тестирање за една година.

Која е суштината

Системот е дизајниран да ја оптимизира работата на SLM и да ја зголеми нивната ефикасност. Ако денес просечното време за обработка на повици е 3-5 минути, тогаш централната 103 треба да ја намали на една минута.

За да може системот "да ја види" локацијата на секој тим и статусот, GPS ќе биде инсталиран на сите возила за итни случаи. Ова ќе им помогне на побрзо да стигнат до пациентите побрзо - наместо на денешните 16-20 минути за 9-12 минути.

Повик за брза помош, исто така, ќе биде достапен за лица со оштетен слух и говор. "Central 103" не обезбедува гласовен повик - едноставно можете да испратите порака до диспечер.

Извор: Прелистувач

google