Електронските цигари се опасни по здравјето: докажана штета

32

Кога користите електронски цигари, голем дел од хемиските соединенија кои предизвикуваат рак се депонираат во белите дробови на пушачот.

Овој заклучок го направија научници од Универзитетот во Невада (САД). Тие спроведоа експеримент и ја анализираат концентрацијата во телото на луѓето пред и по употребата на електронски цигари на алдехиди, опасни токсини, од кои некои предизвикуваат рак.

Експертите го споредуваат нивото на токсини во чадот од електронска цигара и во воздухот кој издишува во процесот на пушење.

Научниците успеаја да утврдат дека просечната концентрација на алдехиди во издишаниот воздух е десет и пол пати поголема по седницата на пушењето електронски цигари отколку порано.

google