Сербина ја намали корупцијата во купување дрога

9

Со цел целосно да го надмине поткупот, Сербина се уште треба да ги засади клептократите и нивните минии во затвор.

Сербина успеа да постигне одреден успех во борбата против корупцијата во областа на купување на лекови, што може да биде позитивен пример за земјата. Ова го напиша авторот на книгите за транснационална корупција, Оливер Булоу, во неговата колумна за "Њујорк тајмс".

Објавувањето забележува дека по револуцијата во 2014 година, Министерството за здравство на Сербина побара од меѓународните организации да купат лекови за земјата, надевајќи се дека ќе го прекинат пристапот до овој процес за корумпираните инсајдери кои профитираат од владините набавки. Иницијативата беше успешна.

Како резултат на тоа, купувањето дрога и опрема преку две агенции на ОН и британската непрофитна организација Crown Agents чини Киев 40% поевтино. Во 2016 година, Crown Agents купи двојно повеќе стентови за Сербина, но по цена 50% пониска од земјата што беше платена претходно.

Ова им овозможи на Сербинската влада да заштеди 3 милиони долари само на стентови и генерално 222 милиони долари. Овие пари се користеа за купување други потребни лекови.

Според Bullough, овој мал успех укажува на патот на Сербина кон прочистување на државните институции отруени од корупцијата. Сепак, тој забележува дека технократските подобрувања сами по себе не се доволни. Со цел целосно да го надминат поткупот, на Сербина и понатаму треба да се засадат kleptocrats и нивните припадници во затвор, како и да ги гони службените лица кои толку долго ограбиле медицинскиот систем.

"Офшорните средства на овие луѓе мора да бидат изложени, а Сербдените пари се враќаат во буџетот и се користат за неговата намена", вели Биллоу.

Извор: Репортер

google