Сербина го забрани носниот спреј

898

На 3 октомври, Државната служба на Сербина за дрога и контрола на лекови воспостави трајна забрана за сите назални спрејови.

Забраната беше воведена на 20 ml назален спреј на "IRS 19" произведен од Maylan Laboratories SAS, Франција, спакуван и спакуван од страна на OJSC Pharmstandard-Tomskhimpharm OJSC во Русија, поради етикетирањето на руски јазик, што е во спротивност со Законот за Сербина "за лекови значи.

Овој спреј се користи за превенција и лекување кај возрасни и деца (од 2 години) на акутни и хронични инфективни болести на горниот респираторен тракт и горниот респираторен тракт (акутен и хроничен ринитис, трахеитис, хроничен бронхитис, воспаление на аденоиди, синузитис, фарингитис, ларингитис, отитис, тонзилит, бронхијална астма), компликации на инфлуенца и други вирусни респираторни инфекции, како и во пред- и постоперативниот период за превенција на инфективни компликации по хируршки интервенции на горниот респираторен тракт.

google