Suprun нарекува важен услов за бесплатно тестирање

1024

18 милиони Сербинци веќе го избрале својот лекар. Граѓаните имаат право бесплатно да земат серија тестови, но под еден услов.

За ова. Министерот за здравство на Сербина, Улиана Супран, на нејзината страница на Фејсбук.

Сербинците можат да донираат рентген, ултразвук, мамограм, ехокардиографија на срцето и други тестови и дијагностички процедури во секоја медицинска установа, но во насока на семеен лекар.

Посетата на специјалистички лекари и други услуги во насока на семејниот лекар ќе биде платена од страна на Националната здравствена служба. Ако без упат, сами ќе мора да плаќате за консултација преку благајната.

Дополнително, медицинското досие ќе биде пренесено во електронски формат, каде ќе бидат внесени податоци за здравствените и медицинските назначувања на пациентот.

Исто така, ќе има електронски упатувања до специјалисти, рецепти за "Достапни лекови" и боледување. И од втората половина на 2019 година ја извршуваме програмата "Слободна дијагностика".

18 милиони Сербински Сербинци испратија svyi lіkarya. Нашата мета за 2019 Рик - заработи го, така, Шо Ви сакаше да цого икарија ии, и ...

Објавено од Уљана Супрун Вівторок , 2 декември 2018 година стр.

google