Како да се задржи здрава психа по разговорот со енергични вампири

1466

Сите луѓе сакаат комуникација со роднините, колегите и пријателите да донесат само радост и позитивни емоции. Многумина имаат клеветници и непријатели. Но, доста често мора да се комуницира со луѓе кои не демонстрираат непријателство отворено и надворешно може да изгледа прилично пријателски. И по разговорот со нив, соговорниците доживуваат непријатност или духовна пустош, па дури и физички замор. Таквите луѓе се нарекуваат "енергетски вампири".

Карактеристики на комуникација со "енергетски вампири"

Денес, психолозите и психотерапевтите многу зборуваат и пишуваат за т.н. "токсични" луѓе кои крадат енергија од другите. Комуницирањето со нив не носи радост, иако спротивната страна можеби не разбира зошто. Многумина веројатно ги сретнале таквите луѓе меѓу своите колеги, познаници или роднини. За жал, најблиските луѓе - родители, деца, сопружници или пријатели, исто така, можат да бидат "токсични". Секој човек има одреден резерват од витална енергија што му помага да живее, да работи, да игра спорт, да комуницира со луѓето. Кога партнерските комуникации, лицето не само што дава енергија, туку и го прима. Но, кога комуницирате со "енергичниот вампир", тој само ја губи енергијата, а за возврат добива хаос и ментална неудобност.

Основата на "енергетскиот вампир" секогаш лежи во вознемиреноста на психата на "вампирот". Навиката за решавање на вашите проблеми на сметка на другите, кршење на границите на личниот простор и хранење на нивната енергија, може да се најде меѓу озлогласените и несигурните луѓе. Интегрално и хармонично развиено лице кое ги почитува другите нема да ги искористи за свои цели и да ги реши своите проблеми на своја сметка. Кога постои личност во околината која често ги критикува другите, постојано се жали или обвинува некого за неговите проблеми, го нарекуваат "енергичен вампир".

Како "енергетските вампири" ги разбиваат границите на личниот простор?

Кога партнерството со лице не се чувствува непријатност. Односот на "енергетскиот вампир" и неговите жртви никогаш не се партнерства, бидејќи на "вампирот" му треба "донатор". Како по правило, ова е пријателска личност, секогаш подготвена да слуша и да помогне. Во исто време, тој навистина може да се жали за "вампирот", го оправда и не чувствува кршење на границите на неговиот личен простор. Некое време по почетокот на интеракцијата со "енергичниот вампир", неговата жртва почнува да се доживува непријатност, изразена во иритација, апатија, тензија во телото и општа слабост. Ова може да биде предизвикано од следниве дејства на "вампирот": постојани поплаки за животот и желба да се жалиме. Во животот на секој човек постојат ситуации кога тој сака да го сподели својот проблем со некој, да биде разбран и слушнат. Во почетокот, "донаторот" се гордее со титулата "вистински пријател" и е подготвен да дојде на спас. Но, постојаните поплаки за животот ќе предизвикаат иритација, особено кога "енергичниот вампир" ги крши границите на личниот простор на "донаторот", принудувајќи го да го жртвува своето слободно време или интереси; обвинувања на другите во сите нивни проблеми.

"Енергија вампири" често се караат луѓе, добиваат емоционална исхрана со негативна енергија. Таквите луѓе често ги расипуваат односите во работната колекција и иницираат мобинг; склоност кон крајности. Ова може да биде избрзан брак или исто толку брз развод, чести прекршоци и кавги со пријателите и роднините. Енергетските вампири треба возбуди затоа што им даваат енергија.

Според начинот на добивање на енергија од други луѓе, "енергични вампири" се поделени во неколку видови: "жалители", "советници", "зборувачи" и "тирани". Четвртиот тип е најопасниот, бидејќи тоа е "тирани" кои се најмногу склони кон интриги и манипулации, и можат сериозно да го отрујат животот. Врската "вампир донор" е деструктивна, па затоа најдобар начин да се одржи рамнотежа е да се даде "енергетскиот вампир" што е можно помалку енергија.

Како да се заштити психата од "енергетскиот вампир"?

Колку повеќе емоционална исхрана дава вампирски донатор, толку повеќе страда неговата психа. Тоа се празни не само морално, туку и физички. Треба да се развие тактиката на заштита од "енергетскиот вампир" во зависност од типот на кој му припаѓа "вампир". На пример, во разговор со "советници" треба да се учтиво да се разбере дека советот не е потребен. Непоканети советници често се наоѓаат меѓу случајни луѓе. Во овој случај, нивното мислење не треба да се грижи.

Пријателски и склони кон емпатија луѓето често се среќаваат со "подносителите". Но овој тип на "вампир" нема цел да го реши проблемот, но постои желба да се "падне на ушите" на благодарниот слушател и да се добие некоја од неговите енергии. Ако жалбите стануваат систематски, тогаш потребно е да се прекине интеракцијата со такво лице или да се реагира одделно и индиферентно. Потоа, "подносителот на жалбата" нема да биде заинтересиран да се пожали на одредена личност.

"Зборувачи" не мора да се жалат на животот. Тие се хранат со енергија на благодарните слушатели кои се подготвени да ги слушнат најновите вести од животот на нивните пријатели, членови на семејството или миленичиња. За многумина, ова е досадно: зошто тие одлучија дека оваа информација е интересна за другите? "Chatterbox" нема да го добие потребното напојување за тоа, освен ако нема одговор од спротивната страна. Најдобар начин да се запре разговорот е да го прекинете или да започнете да зборувате за твое.

"Тиран" - најопасниот тип на "вампир". Особено не е среќен за оние кои работат во неговото поднесување. Тој не само што апсорбира туѓа енергија, туку и понижува, заплашува и обвинува. Можете да се заштитите од "тиранинот" со помош на физичка бариера или затворена положба, а исто така да побарате од него да ги наведе неговите тврдења. Во исто време, едно лице треба да ги реализира своите сили и да ги убеди другите за нив, вклучувајќи го и "тиранинот". Не е секогаш можно целосно да се откаже од контакт со "енергичниот вампир". Но, можно е да се намали или да се елиминира протокот на психичка енергија во која се храни. Во овој случај, психата ќе стане поотпорна на негативноста, а личноста ќе може да одржи ментална удобност и физичко здравје.

Извор medaboutme.ru

google