10 знаци на токсични пријатели, од кои треба да се држат настрана

320

Психолозите тврдат дека таквото пријателство може да стане не само вистински тест, туку да го претвори вашиот живот во кошмар. И додека се расправате дали оваа врска навистина ви депресира или ако треба да му дадете на една личност уште една шанса, таквото пријателство ќе ја земе вашата енергија и негативно ќе влијае на вашето здравје. Ние објаснуваме како да пресметаме "толку пријатели" и зошто треба да избегате од нив без размислување.

Комуникацијата со нив се претвора во тешка работа

Ако вашите пријатели не сметаат со вашето мислење, не го почитувајте вашето време и вашите чувства, а комуникацијата со нив е повеќе како сослушување, отколку пријатен разговор, тогаш дали вреди да ја трошите својата енергија за одржување на таков однос? Запрашајте се: "Дали се чувствувам мирно во друштво на таква личност или почнувам да се чувствувам нервозен?" Ќе зависи од вашиот одговор дали да продолжите да бидете пријатели или подобро да останете обични познаници.

Вие сте заинтересирани за нивниот живот многу повеќе отколку што се во твое.

Ако знаете сè за вашите пријатели (до нивните авантури лево и прицврстени од кредитна картичка), а понекогаш дури и не можат да се сеќаваат на имињата на вашите родители, деца или, да речеме, датумот на раѓање, тогаш се поставува прашањето, пријателите дали тоа навистина е или само пријатели. Со други зборови, таквото пријателство во една порта не само што нема да ви донесе ништо корисно, туку исто така ќе ги одземе вашите сили и емоции (по сите, вие не добивате од нив емотивно задолжение за возврат).

Секој коментар што го земате е непријателски

Веќе се плашите уште еднаш да кажете нешто или да советувате - лицето реагира болно на сите ваши коментари, не го зема предвид вашето мислење и на крајот почнува да те забележува со непријателство. Затоа, се обидувате да зборувате помалку за да не ненамерно навредите некоја личност. Психолозите препорачуваат помалку преклопување со такви пријатели и се фокусираат на сопствените интереси.

Секогаш излегуваш со изговори, само за да не преминеш

Дали некогаш сте размислувале за фактот дека сакате да комуницирате со некои луѓе скоро 24 часа на ден и да се кандидирате на состанок на нивниот прв повик, но со други можете да излезете со разни изговори за да не се преклопувате и да одговорите на телефонските повици што е можно поретко повици Затоа, ако сте уморни дури и од кратка комуникација и искуство стрес секој пат кога ќе видите лице, тогаш, според психолозите, вреди да се размислува за препорачливоста на такво пријателство.

До нив не можете да бидете сами

Со други зборови, се обидувате да изгледате подобро отколку што навистина сте. Или ја играте улогата на кого секогаш сте сонувале да бидете. Психолозите обрнуваат внимание на фактот дека ако не можете да бидете себеси до некој, тогаш тоа не е вашиот народ, и треба да размислите за промена на вашиот социјален круг.

Тие намерно ви наштетиле

Таквите пријатели обично не ве ставаат воопшто, не ги ценат своите граници и намерно ви наштетуваат (со свои зборови или постапки). И тогаш се преправаат дека сè е како што треба и не се случило ништо страшно. Признајте се искрено, дали сте подготвени да продолжите да го поднесувате таквиот притисок, или е подобро да се повлечете заедно и да престанете да комуницирате со таквите луѓе.

Тие ја префрлуваат одговорноста за своите постапки кон вас.

Наместо да одлучуваат сами, тие ве извлекуваат од некоја причина. Тие не можат да направат чекор без вашите коментари, меѓутоа, штом нешто ќе тргне наопаку, ќе ви се забрани негативата и ќе ги навредите коментарите за фактот дека тоа е вашиот совет што го уништи сè.

Тие постојано ви манипулираат.

Чувствувате дека постојано сте манипулирани, принудувајќи да ги извршите оние дела за кои претходно не сте размислувале. И со текот на времето ќе почнете да сфаќате дека таквата комуникација ви носи поголема негативност отколку позитивна, па зошто да продолжите сето ова?

Се чувствувате виновни за тоа што сте пријатели со нив.

Наместо да уживате во комуникацијата, постојано се чувствувате виновни за вашето однесување и постапки. Во исто време, таквите пријатели не се обидуваат да влезат во вашите проблеми, но со задоволство кажуваат неколку пати за тоа што се случува во нивниот живот и како се чувствуваат. Што е со тебе? Тие дури и нема да ви дозволат да вметнете збор, но постојано ќе притискаат на штета или уште еднаш нагласуваат дека не сте доволно внимателни за нивните проблеми.

Веднаш штом ќе престанете да ја преземате иницијативата, тие забораваат за вас.

Со други зборови, додека организирате незаборавни состаноци и мислите, што друго може да ги задоволи вашите пријатели, останувате во центарот на вниманието. Но, штом еднаш ќе се разделиш, да ја довериш оваа мисија на некој друг, како што веднаш се заборави. И луѓето што ги разгледувавте блиску, не можат да викаат и да ви пишуваат додека не ја преземете иницијативата. Навредливо? Не е вистинскиот збор. Затоа, размислете дали е вреди да се троши време на оние кои забораваат на вашето постоење, едноставно мора да исчезнете од поглед.

Извор passion.ru

google