10 знаци дека сте премногу загрижени за мислењата на другите

52

Повеќето луѓе се загрижени за тоа што другите размислуваат за нивните постапки, изглед и облека. Нема ништо лошо кога сака да даде впечаток за добра и позитивна личност. Меѓутоа, кога ќе се фокусираме на мислењата на другите, ја губиме нашата искреност. Само ние самите мораме да одредиме што е прифатливо за нас и што не е. Време е да престанете да правите избор во надеж дека ќе добиете одобрение од другите и почнете да одбирате што ќе ве направам вистински среќни.

Еве 10 знаци дека сте премногу загрижени за мислењата на другите:

1. Се обидувате да ги задоволите сите

Луѓето кои се премногу загрижени за мислењата на другите постојано се обидуваат да им угодат на сите околу нив. Проблемот е во тоа што се обидуваме да ги задоволиме сите, го ставаме мислењето на некој друг над нас. Мислењето на другите игра важна улога, но не и во случаи кога тоа е во спротивност со она што мислите дека е во право. Постои дури и една таква поговорка: обидувајќи се да ги задоволи сите, не завршувате со некого.

2. Вие ги поставувате потребите на другите над себе

Ако секогаш се трудиме да ги задоволиме сите, нема да можеме да го посветиме времето што ни треба. Кога одбиваме да ги ставиме нашите сопствени потреби во приоритет, ние на тој начин емоционално ќе разбереме дека сите околу нас се поважни од нас самите. Поголема е веројатноста дека ќе можеме да им помогнеме на другите ако им дадеме приоритет на само-грижата и најпрво се обидуваме да ги задоволиме нашите сопствени потреби.

3. Се чувствувате виновни за вашите хоби.

Важно е да ја храните вашата душа со оние активности што ве анимираат. Хобби придонесуваат кон нашата креативност и стануваме способни за нешто поголемо и поубаво. За жал, ние често ги одложуваме нашите хоби и хоби поради нашите секојдневни обврски. Никогаш не заборавај што те прави насмевка.

4. Ќе се претвори во социјален хамелеон

Дали ги запознавте таквите луѓе кои го менуваат својот карактер, изглед и дури и политички ставови кога се во јавноста? Ако се обидувате едноставно да се смените за да се интегрирате во социјалната средина, тоа значи дека сте премногу загрижени за мислењата на другите и не мислите дека го губите вашето сегашно јас на овој начин.

5. Лежиш на малите нешта

Кога ни се чини дека нашето мислење или идеи не се почитуваат, не е невообичаено малку да лежиме. Сите сакаме да бидеме "сопствени" во една компанија, но ако заради ова треба да одиме против нашите убедувања, само ќе го намалиме нашето сопствено значење. Мораме да се фокусираме на тоа да останеме верни на нашите вредности. Кој би сакал да биде дел од компанија која не го разбира или не го цени сегашноста?

6. Постојано се обидувате да разберете што размислуваат другите.

Да се ​​грижи за тоа што другите мислат и да бараат одобрување не е истото. Ова е ментална игра со која си играме, особено кога се обидуваме да го предвидиме најлошото сценарио. За нашето духовно здравје, ние мора да престанеме да губиме време да се обидуваме да ги дознаеме мислите на другите и наместо тоа едноставно да ги прашаме за тоа. Во повеќето случаи, на тој начин ќе се спасиме од искуствата од нула. Ако нашите најлоши стравови се остварат, можеме да почнеме да ги преземеме неопходните мерки и да најдеме решение. Во секој случај, искуствата нема да ви помогнат, бидејќи се грижите за мислењата на другите, ја криете вашата вистинска природа.

7. Не можете да кажете не

Има случаи кога е потребно да се каже "да" и има случаи кога е неопходно да се каже "не". Исто така, постојат луѓе кои се плашат од првиот и вториот. Сепак, тие се повеќе се плашат од она што може да се случи ако одбијат, па велат "да" почесто отколку што треба. И одбивањето и договорот се подеднакво важни, па затоа не треба да се плашиме ниту од еден, така и од друг. Отстранете ги вашите емоции и направете го она што е најдобро за вас. Ако сте сигурни дека сте направиле вистинскиот избор, престанете да се грижите за тоа што другите ќе размислат за вашата одлука.

8. Дали се чувствувате виновни ако нешто тргне наопаку

Кога сме премногу загрижени за мислењата на другите, се чувствуваме виновни ако нешто тргне наопаку, дури и ако навистина не ни е виновна. Ние ја обвинуваме за лошиот резултат, бидејќи не сакаме другите да бидат разочарани. Ние мораме да ја преземеме одговорноста само кога е соодветно. Се фокусира на тоа да стане дел од решението, а не самиот проблем.

9. Мислиш премногу за што да кажам.

Кога се обидуваме да кажеме само вистински зборови во вистинско време, ние на тој начин се цензурираме. Се разбира, во некои случаи ова може да биде соодветно, па дури и неопходно, но не и кога треба да ја нарушиме нашата вистина.

10. Тешко е да побарате помош.

Барањето за помош често се смета за знак на слабост од луѓе кои не се сигурни во своите сили. Всушност, барајќи помош не значи да се биде слаб, туку токму спротивното. Ова покажува дека ние сме удобно да бидеме себеси и ние разбираме дека не можеме да бидеме сè за секого.

Извор womanhi.ru

google