Експертите идентификуваа 6 навики кои го уништуваат вашиот брак

872

Експертите за врски и психолозите кои се специјализирани во советување на двојки за да не се раскине нивниот брак, направи листа на причините зошто односите меѓу некогаш среќните луѓе се на раб на раскинување. Важно е да се признае дека во вашата врска навистина не е толку мазна, а некои проблеми треба да најдат конкретни решенија. Ако однапред знаете што предизвикува распад на повеќето семејства, тогаш ќе разберете точно како да дејствувате во оваа или онаа ситуација. Подолу се опишуваат 6 навики на брачни двојки, што доведува до прекин на односите.

1. Недостаток на комуникација за вашата врска

Многу луѓе мислат дека откако ќе стапите во брак, веќе нема потреба да разговарате со вашиот партнер за односот помеѓу вас. Ова е многу голема грешка, што е една од главните грешки и води до распаѓање на бракот. Да се ​​биде способен да седнеш и да разговараш за твојата врска е од витално значење, особено во бракот.
"Мојот единствен совет е да одржувам отворена комуникација. Посебно, бидете подготвени да го слушате вашиот партнер, да најдете компромис во некои ситуации и да покажете емпатија ", вели д-р Рае Мацеи, брачен психолог.

Брак е долгорочна посветеност на вашиот партнер. И најверојатно сакате да бидете сигурни дека каналот за комуникација помеѓу вас е отворен. Брак не значи дека врската секогаш ќе биде совршена. Најдете сили да зборувате отворено за односот што се развил меѓу вас во моментот. Ова ќе го спаси вашиот брак и ќе ви овозможи да биде здрава и среќна како на самиот почеток.

2. Немате врска надвор од бракот

Имањето одреден однос и пријателство надвор од вашето семејство е клучот за одржување на вашиот брак силен и здрав. Мора да се изгради за систем за поддршка кој ќе дојде не само од вашиот партнер. Ова значи дека мора да имате пријатели или силни врски со членовите на вашето семејство. Брачните терапевти велат дека ако имате силно пријателство само со сопругот или сопругата, тогаш вашиот брак ќе порано или подоцна ќе биде во неволја. Присуството на поддршка од надвор е исто така ефикасно и овозможува да се справи со стресот без да се заплеткаш со твојот сакан. На тој начин ќе заштедите позитивна енергија во вашата врска.

3. Имате различни вредности.

Кога ќе се ожениш премногу брзо, најверојатно не си го проучил твојот партнер како личност. Идеално, луѓето формираат семејство само откако добро научиле не само неговите навики и начин на живот, туку и неговите морални и духовни вредности. Понекогаш сметате дека немате заеднички навики, интереси и, уште поважно, вредности.

"Партнерите мора да бидат цврсто убедени дека нивните вредности се исти пред бракот. Иако други разлики се дозволени, кога станува збор за навиките. Со текот на времето, овие аспекти се бришат. Но, разликите во вредностите се критични ако целта на вашата врска е силна семејна врска ", вели д-р, професор по психологија, Кели Кемпбел.

Експертите за брак исто така објаснуваат дека разликата во вредностите може да биде многу поважна од само ставовите за животот. На крајот на краиштата, ова води до прекин во односите. Затоа, важно е да го разберете вашиот партнер пред да се омажи за него. Во екстремни случаи, пронајдете начин да ги почитувате вашите сопствени и неговите интереси со цел да најдете компромис и да го изградите вашиот брак со еден единствен поглед на светот.

4. Присуство на тајни од партнерот

Се разбира, постојат работи кои ние често преферираме да ги задржиме за себе. Но, оваа навика негативно влијае на бракот. Вие не треба да му кажете на вашиот партнер сè до најмалите детали, но свесно чување на тајните од нив може брзо да доведе до колапс. Психолозите, исто така, не препорачуваат да се чуваат тајни од вашиот сопруг или жена, без разлика колку се значајни. Искреноста е секогаш најдобриот избор. И само со нејзина помош ќе добиете силен и среќен брак.

5. Забораваш колку е важно малите нешта да бидат.

Кога ќе се ожениш, ќе почнеш да заборавиш на малите нешта. Имате деца, плаќаат кредит во банка, имате многу работа што не го толерира доцнењето. Од ден на ден "големите нешта" почнуваат да преовладуваат над "малите нешта". Може да завршат браковите, бидејќи луѓето забораваат на работите кои се незначајни на прв поглед. Секој ден, фалете го својот сакан или му благодариме за чај, подарок, домаќинство. Дали е тешко?

"Кога луѓето се чувствуваат посебно и вредно во односите, тие стануваат посреќни и мотивирани да ги подобрат", изјави Тери Орбух, д-р Тери Орбух, автор и професор на Универзитетот во Окланд. Бракот треба да се гради на одредена фондација. Ако ги заборавите сите мали работи, тоа може да доведе до крајот на бракот. Неопходно е да се посвети време не само на особено важни работи во бракот, туку и на оние мали работи за кои мислите дека може да се направат "по некое друго време".

6. Не знаете како да направите компромис.

Компромисот е навистина важен клуч за успешен брак. Понекогаш, сè не оди по начинот на кој би сакале. Меѓутоа, ако покажете непоколебливост и одбиете да направите компромис, ќе има последици. Имено, вашиот партнер може да почне намерно да го уништи вашиот брак. Психолозите често го издвојуваат главниот проблем во браковите е недостатокот на компромис. Да се ​​биде флексибилен и да може да се донира малку за доброто на партнерот, е клучот за долг и среќен брак.

Извор womanhi.ru

google