Како да препознаеме токсичен човек за 5 минути?

66

Дали во животот имало токсични луѓе? Колку штета им предизвика на вас и вашите најблиски? Што ако можеш да препознаеш токсичен човек буквално 5 минути без да губиш време на болка во срцето, фрустрација и ментална исцрпеност?

Ова може да изгледа малку чудно, но постојат специфични сигнали и однесувања кои можете да ги користите за да пресметате токсична личност во рок од пет минути или дури и побрзо. Еве ги сигналите кои вреди да се обрне внимание на кога првпат се сретнавме.

Личноста е непријатна за луѓето

Ако зборувате со некого и тој зборува негативно за другото лице зад грбот без никакви проблеми, ова е знак дека лицето е токсично. И воопшто не е важно дали е роднина, пријател, колега или некој што едноставно се среќавате за време на кој било разговор. Некој кој, без срам, зборува негативно за некоја личност, се однесува толку случајно, е лишен од одредена почит кон другите.

Секогаш сака нешто од тебе

Еден од најсигурните начини да дознаете дали некој е токсичен, во рок од неколку минути од состанокот, е да утврди што сака од вас. Ако некое лице е токсично, најверојатно, тој ќе разговара со вас, бидејќи му треба нешто од вас. И покрај тоа што ова во никој случај не значи дека е многу лоша личност, тоа е еден од најважните знаци на кои треба да обрнете внимание. Најверојатно, не е тајна дека токсичните луѓе обично земаат многу повеќе отколку што им даваат. На пример, ако некое лице долго време ги користи вашите работи и не ги враќа или инсистира да бара нешто што не го користите, веројатно тоа е лице со кое не треба да комуницирате.

Често побара услуга

Слично на тоа, ако некое лице без двоумење ве праша за лични работи, воопшто не е тешко да побара услуга за неколку минути по состанокот со него. Ова е речиси сигурно токсичен човек.

Ова е повеќе од факт. Кога луѓето покажуваат интерес за вас за лична корист, сигурно ќе ви дадат услуга без двоумење. Токсични луѓе често се големи манипулатори, па затоа се користат за користење на другите за да го добијат она што го сакаат. Во екстремни случаи, тие дури можат да покажат и социопатски тенденции, и тие се рамнодушни кон вашите чувства и желби, не знаат како да се грижат.

Не покажете интерес за вас

Уште еден добар начин за брзо разбирање дали некој е токсичен е да се обрне внимание на фактот дека тој воопшто не покажува интерес. Ова не значи дека некој треба да се грижи за вас неколку минути по првиот состанок. Очигледно, ова е нереално. Меѓутоа, ако лицето со кое се сретнуваш сака да стане дел од неговиот живот, но во исто време не покажува интерес за вас и за твојот живот, тоа значи дека имате лоша личност до тебе. Да, понекогаш ги среќаваме срамежливите луѓе кои се нервозни, но ако некое лице јасно сака да зборува само за себе или се обидува да добие нешто од тебе, дури и не постави едно прашање за тебе пет минути, тој може да биде многу токсичен.

Се чувствувам непријатно

Ќе биде непријатно. Ова не значи колку сте засрамувачки кога се приближувате кон некој странец и го прашувате за нешто. Тоа не е нервоза, туку некоја страшна, чувство на тонење во стомакот, како да се занимавате со сила која не е целосно добродушно. Понекогаш не забележуваме никакви знаци, ние само ги чувствуваме. Може да биде тешко да се држиме за сите вербални и невербални сигнали што некој ги дава, но ние некако разбираме дека ова е погрешно, тоа не треба да биде во нормална комуникација. Ако дојдете да се сретнете и во присуство на оваа личност сте непријатно, вие сте лути и нервозни, ова е јасен знак дека оваа личност е токсична. Се разбира, понекогаш ни е непријатно во присуство на нови луѓе, стануваме напнати или вознемирени кога сме опкружени со поуспешни луѓе. Ние сме лути на себе и на целиот свет. Но, тоа не значи дека сите луѓе се токсични. Само некој поуспешен од нас.

Меѓутоа, ако сте сигурни дека сите горенаведени сигнали не се појавуваат поради вашите сопствени проблеми, вие сте непријатно, сеуште не можете да отворите и да пронајдете заеднички јазик - ова е јасен знак дека една личност е токсична, па не плашете се да му верувате на вашата интуиција. Исклучете ги таквите луѓе од вашиот социјален круг!

Извор fb.ru

google