10 причини зошто луѓето не ви се допаѓаат (и како да го поправите)

249

Се чини дека правиш се што е можно за да ги задоволи другите, но сепак остануваш аутсајдер. Некои луѓе речиси веднаш победуваат на симпатиите на другите. Другите не прават добар впечаток, вклучувајќи, на пример, вас.

Истражувањата покажаа дека најчесто популарни се оптимисти, отворени, отворени и искрени луѓе. Во исто време, таквите особини како ароганција, измама и тенденција да манипулираат со други ги принудуваат другите да ве заобиколат.

Од што причина луѓето да не те сакаат и дали е можно да направите нешто за да го поправите?

1. Вие сте во контрола

Оној кој премногу ги контролира другите луѓе, дава впечаток на човек кој верува дека неговите цели, соништа и мислења се поважни од другите.

Покрај тоа, контролата често бара употреба на некој вид на сила, страв, моќ или притисок, што исто така не ве прави поатрактивни во очите на другите.

Обидете се да најдете истомисленици, односно оние кои сакаат да ве следат. Тоа ќе ви помогне да изградите искрени односи на работа и во вашиот личен живот, и ќе се чувствувате посреќни.

2. Ви ги обвинувате останатите

Човек е да згреши. Луѓето не секогаш одговараат на нашите потреби, и затоа ние се стремиме да ги обвинуваме другите за сите нивни проблеми.

Сепак, и вие може да бидете виновни. Можеби вие не јасно ги објасните вашите желби на некоја личност, или премногу барате прерано.

Едно лице добива сила само кога учи да ја преземе одговорноста наместо да ги обвинува другите. Ова е начинот на кој можете да се фокусирате на тоа да станете подобри или да научите како да направите паметни одлуки.

Подобрување на себе, едно лице станува посреќно.

3. Се обидувате да ги импресионирате другите.

Никој не ве сака за вашата облека, автомобил или статус. Луѓето можеби ги сакаат вашите превземања, но не и те сакам.

Тие може да се преправаат дека ти се допаѓаат, но нивниот однос кон тебе нема да биде искрен.

Вистинските врски ве посреќуваат, а таквите врски може да се изградат само кога сте сами и не се обидувате да импресионирате некого.

4. Останете на старото

Кога се плашите или милоста на многуте комплекси, ќе почнете да се држите до познатото, дури и ако тоа не ви донесе никаква корист.

Сепак, држејќи се за некои работи, ја пропуштате можноста да го постигнете она што го сакате, и се чувствувате несреќно.

Дури и ако прво ќе се бркате од неуспех, фактот што се обидувате да направите нешто ќе ве посреќни.

5. Вие го прекинувате остатокот.

Кога прекинувате друго лице, во суштина изјавувате дека не го слушате вашиот соговорник за да го разберете, туку едноставно да се обидувате да зборувате.

Сакате да го сакате останатото? Научете да слушате што велат. Фокусирајте се на зборовите на личноста. Поставувајте прашања за да бидете сигурни дека ја разбирате правилно.

6. Ве лелека

Зборовите се моќни и првенствено влијаат на вас. Кога се жалите на вашите проблеми, само се чувствувате полошо.

Ако нешто во вашиот живот не функционира, не треба да губите време на поплаки. Зачувај ја моќта со цел да се обиде да ја поправи ситуацијата. Вие сеуште треба да направите нешто ако не сакате да го поминете целиот живот.

Не зборувајте за тоа што се случува погрешно. Зборувајте за тоа како можете да ја подобрите ситуацијата, дури и ако зборувате со себе.

Добијте навика да го правите истото со пријатели или познаници. Немојте да бидете елек во кој сите ќе плачат. Потребни се пријатели кои ќе ни помогнат да го направиме животот подобар.

7. Вие ги критикувате останатите.

Можеби сте повеќе образовани, искусни и надминати многу пречки во животот.

Сепак, тоа не значи дека сте попаметни, подобри или покомпетентни од другите луѓе.

Ти си ти, уникатен, неспоредлив, еден од еден вид. Исто така, како и сите други.

Запомнете дека сите луѓе се различни, тие не се полоши и нема подобро, тие се само различни. Почитувајте ги разликите помеѓу луѓето, наместо да се фокусирате на нивните недостатоци, и ќе почнете да ги гледате другите и себеси во најдобро светло.

8. Ги учат луѓето

Лицето кое чита нотификации може да биде полошо од лице кое ги критикува сите. И двајцата имаат едно нешто заедничко: тенденцијата да ги осудат другите луѓе.

Колку повисоко лице се качува, и колку повеќе постигнува, толку повеќе почнува да чувствува дека знае сè и има право да го наметне своето мислење за другите.

Колку повеќе се категорични изјавите на некоја личност, толку помалку ќе ја слушаат неговата гледна точка, која нема да ви донесе радост за вас или за останатите.

9. Живееш во минатото.

Минатото сигурно треба да се цени. Дознај од грешките на твоите и другите и отпушти ја ситуацијата.

Кога нешто лошо ќе ти се случи, погледни го како можност да научиш што не си знаел порано. Кога друго лице прави грешка, тоа го третираме како можност да научиме да простуваме, да разбереме и да станеме побожни.

Минатото е само искуство, но тоа не те дефинира. Размислете за тоа што не беше во ред, но само за следниот пат кога ќе знаете како да ја направите вистинската работа.

10. Не мислите дека пред да зборувате

Некои луѓе можат да зборуваат без никаква подготовка и совршено да ги пренесат своите мисли.

Но, исто така, постои и категорија на луѓе во мирување кои едноставно не можат да го сопрат бескрајниот тек на нивниот говор. Тие се подготвени да ги вметнат своите пет копешки во секоја прилика. И ова однесување често предизвикува непријателство на другите.

За да го надминете ова, треба да научите да слушате. Не плашете се од непријатна тишина. Ако ви треба малку време за да размислите за одговорот, само нека вашиот соговорник знае за тоа.

Извор infoniac.ru

google