6 вештини за учење на дете под 13 години

777

На 13-годишна возраст започнува адолесценцијата. Во оваа фаза, децата растат, тие имаат свои ставови за животот. Во тешка возраст, бившите деца треба да бидат подготвени. За да им биде полесно да се адаптираат и преживеат од адолесцентната криза, тие треба да научат некои вештини. Ние го подготвивме најважното.

1. Време на планирање

До адолесценцијата, можете да му помогнете на вашето дете: го разбуди и собира во училиште. Но, тогаш треба да го подготвите за оваа одговорност да падне на рамениците. Децата од оваа возраст веќе можат да станат и да се подготват за училиште без помош.

Управувањето со времето за учење не е лесен аспект. Нека децата барем еднаш ги доживеат последиците од своите постапки кога спијат и не одат на училиште или да вежбаат. Како резултат на тоа, наставникот ќе биде лут, тренерот ќе ги казни за несоодветно однесување. Воопшто нема да се чувствува како да се искара од родителите. Таквата лекција ќе биде посилна.

2. Одлучување

Детето мора да научи да избере од неколку опции, да донесува одлуки и да го предвидува резултатот. Научи го да каже не кога ти е потребно. Вие не сакате бебето да се претвори во возрасен, на кој секој оди. Се разбира, неопходно е да им помогнете на другите, но не кога тоа е на штета на самиот себе.

Тој исто така мора да разбере и да прифати различни мислења, а не да верува дека има само неговата мисла и погрешна.

3. Убава комуникација

Ако еден тинејџер сака да се сфати како возрасен, треба да зборува со своите старешини со почит. Се чини дека на оваа возраст е невозможно да се научат на бунтовниците правилата за комуникација. Но, тоа не е случај, главната работа е вистинскиот пристап.

Не учат, но покажете колку ви требаат со вашиот пример. Не велат: "Вие не разбирате ништо, тоа е сè уште мало." Побарајте од него да ја објасни неговата гледна точка.

4. Домаќинство

Тинејџер е исто така член на семејството, па затоа мора да изврши дел од работите на куќата. Дете до 13 години треба да знаат како да ја вклучат машината за перење, да чистат работи и садови после самите себе, а исто така и да мијат чаша зад нив.

Не е лошо да го научи детето да ги готви главните јадења за себе и за членовите на семејството. Се разбира, сè мора да се направи заедно со родителите. Само со пример и со конкретни активности може да се развие чувство на одговорност кај бебето.

Понекогаш им е полесно мамовите да го одложат домот за тренирање до подоцна, бидејќи е полесно и побрзо за нив да сторат сè за себе. Но, сепак вреди да се дозволи на детето да ви помогне.

5. Одговорност

Најдобар начин да се научи детето одговорност е да имате милениче. Вашето дете ќе ви каже за оваа желба. Во исто време, треба да разговарате со него и да кажете дека животното не е играчка и треба да се грижите за тоа: исчистете, одете, се хранат.

Прв пат без родителска помош, контролата и советите на гасови не можат да сторат. Затоа, откако стекнале животно, не му кажувајте на детето: "Сакавте - затоа сте го направиле нешто или го фрлиле на улица или го отстапиле". На овој начин, вие само всадувате во дете рамнодушност кон нашите помали браќа. Ова не води до ништо добро. Одговорноста треба да се постави на позитивни точки.

Ако сѐ уште имате мали деца во вашето семејство, можете да побарате од тинејџер да се грижи за нив. Само не на трајна основа.

6. Способност да се справи со пари

Неколку деца знаат како правилно да управуваат со пари. Ова е вина на родителите и бабите и дедовците кои сакаат да го разгалат својот внук или внука. Детето добива пари и го троши на нешто. Затоа, треба да му објасните дека не е лесно да заработите пари и дека треба да го применувате мудро. И, исто така, делот може да се одложи за посериозно купување.

Дајте дете на свинче банка, дури и ако дел од вашите пари се резервирани за да купат нешто посериозно. Можеби тој нема да го собере целиот износ, но главната работа е процесот. Кога свинчевата банка е полна, земете пари од неа и раскажете ја. Не е доволно - тогаш можете да пријавите.

Извор econet.ru

google