Овие нешта не вредат да разговараат со оние кои се депресивни.

348

Поддршка на оние со депресија е доста предизвик. Понекогаш примамливо е да се извлечам од таква личност, наместо да ризикувам да му кажам нешто што само ќе ја влоши ситуацијата.

Не го правите ова: вашиот пријател или роднина кој е депресивен, ви треба повеќе од кога било.

Вие само треба да имате на ум дека некои од овие фрази, кои обично се зборуваат со најитните намери, може да имаат сосема поинакво значење за некој што страда од депресија. Последното нешто што му треба на личноста во депресија е сомнеж во неговата емоционална состојба.

Значи тука е листа на фрази кои никогаш не треба да им ги кажете на оние кои страдаат од депресија:

"Зошто не можеш да бидеш среќен?"

Депресијата го тера светот да го гледаме светот на искривен начин, низ призмата на негативност и тага. Зборувајќи за среќа на личност која е во таква состојба е апсолутно бескорисна задача.

Нема брз исправување, и ако наметнете позитивни промени, тоа само може да го зголеми чувството на фрустрација и самоуништување.

"Само обидете се да го надминете."

Луѓето кои се во депресија често се соочуваат со намалување на физичката или менталната енергија.

Често со најдобри намери им кажуваме на оние кои се депресивни да излезат од креветот и на некој начин да ја подобрат својата ситуација, на пример, одат на прошетка, одат на пат или се обидуваат да уживаат во животот.

Иако овие се апсолутно вистинските работи, за оние кои страдаат од депресија, ова може да биде фактор кој само ќе ја зголеми нивната состојба на очај. Човек е депресивен и сака самиот да ја надмине оваа состојба, проблемот е што тој не знае како да го направи тоа.

Неговото расположение, мисли и однесување се надвор од неговата контрола, особено во случаи на тешка депресија.

"Вие не сте толку лоши, има и други кои се уште полоши"

Никој не сака да се спореди со гладни деца во Африка, жители на воени конфликтни зони или со пациенти во терминалната фаза. Зошто да направите депресивно лице да размисли за тоа? Дали навистина мислите дека ќе се чувствува подобро?

Оние кои страдаат од депресија често имаат мисли кои се претвораат во психотични и делумни. Кога инсистирате на споредување со животите на другите луѓе, депресијата станува само подлабока.

Иако сакате само добро, никогаш не можете да им помогнете на лицето со тоа што ќе ја кажете оваа фраза.

"Утре ќе биде подобро"

Депресијата не е состојба што може да помине во текот на ноќта. Ова лажно очекување ги обесхрабрува дури и оние што страдаат од депресија. Само оние кои веќе доживеале депресија навистина знаат колку се длабоки болки, страдања и безнадежност.

Со вистински медицински пристап, ќе биде можно да се надмине оваа депресивна состојба, но одвојте време. Велејќи дека ваков вид на работа едноставно го натерате лицето со овој проблем да се чувствува уште понепријатно и беспомошно.

"Самиот да се обвинува"

Ние постојано ги судиме и оценуваме другите, што е сериозна грешка, бидејќи во нашата пресуда целосно се потпираме на нашето лично мислење, а ние судиме дури и во отсуство на информации и со целосно незнаење за предметот.

Од античко време, луѓето имаат тенденција да ја поврзуваат депресијата со грев.

Оваа состојба е како казна за лице кое го прекршило законот на "боговите". Ние сеуште можеме да ги запознаеме луѓето кои, кога станува збор за депресија, укажуваат на прашања поврзани со гревот и казнувањето.

Овој став може да има драматични последици, бидејќи состојбата на оние кои се депресивни се влошуваат.

"Не бидете толку негативни".

Тешко е да се биде близок со некој кој е депресивен. Неговата ниска енергија и темно расположение можат да ви "прелеат", така што луѓето инстинктивно ќе се одвратат од таква личност. Понекогаш отворено ја изразуваме и анксиозноста што предизвикува депресија.

Да, знаеме дека расположението не е заразно, и дека состојбата на неговиот дух е малку веројатно да се шири кон вас. Меѓутоа, за да се каже таква фраза за некој што страда од депресија, ќе се почувствува уште осамено и ќе ги зајакне негативните емоции.

Најдобар начин да им помогнеме на таквата личност е да обезбедиме целосна поддршка и да сториме се што можеме за да најдеме соодветни начини за решавање на овој проблем.

Извор steptohealth.ru

google