Зошто во секој случај е поефикасно 7 часа сон?

61

Научниците уште еднаш објаснија зошто точното време на спиење е толку важно. 7 часа спиење се бескорисни ако не го следите редовниот секојдневен режим.

Сите ние постојано слушавме колку е важно да спијам ноќе најмалку 7-8 часа. Соодветното количество на спиење му овозможува на мозокот целосно да го рестартира телото, имунолошкиот систем е зајакнат, нивото на стрес е намалено, се случуваат бројни поправни процеси кои се исклучително важни за нашето здравје. Ако некое лице нема доволно спиење, неговиот имунитет се намалува, ризикот од разни болести се зголемува, нивото на стрес, раздразливост, поспаност се зголемува, процесот на стареење се забрзува и се случуваат многу негативни работи. Недостатокот на спиење според степенот на штетноста може да се спореди со пушењето.

И сега, научниците од Универзитетот Дјук докажаа дека е важно не само да спијат најмалку 7 часа секоја ноќ, но исто така да одат во кревет во исто време. Излегува дека возрасните кои не се придржуваат до дневниот режим се пополни со тежина, помалку здрави, имаат зголемено ниво на шеќер во крвта и многу висок крвен притисок. Истражувачите нагласуваат дека сеуште не е познато: овие симптоми доведуваат до повреда на распоредот за спиење, или, спротивно, распоредот за спиење ги предизвикува овие симптоми.

Но, утврдено е дека ако некое лице се придржува до строг режим, на пример, легнал во точно 23 часот, тогаш многу индикатори за здравје во неговото тело се на извонредно ниво. Ова го зголемува животниот век, вклучувајќи го и неговиот здрав период. Студијата, исто така, покажа дека нарушувањето на спиење распоред го зголемува ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, без разлика колку долго луѓето спијат.

google