Како црн чај влијае врз креативноста

28

Кинеските научници беа изненадени од новата изјава за тоа како црниот чај може да влијае на нивото на креативност.

Експертите од Универзитетот во Пекинг организираа необична студија која треба да покаже што влијае врз нивото на креативност и креативност на работа. Експериментот вклучуваше 50 луѓе кои беа поделени во две групи. Секој тим треба да излезе со интересен дизајн на градежни блокови, како и креативно и едноставно име за ресторанот. Пред студијата, претставниците на првата група пиеле половина чаша вода, а втората - чаша обичен црн чај.

Се покажа дека во дизајнерската задача екипата што ја зедела водата добила само 6.03 поени, а тимот што уживал во чајот добил 6.54 . Што се однесува до името на институцијата, љубителите на чај исто така доминираат тука: 4,11 поени наспроти 3,78 поени.

Ова потврдува дека во тешки моменти на работа е подобро да не се откажуваш од чаша црн чај. Тоа не само што ќе заживее и расположи, туку исто така ќе ви помогне да размислувате креативно.

google