Што да направам ако нема доволно време за обука

24

Лекарите подготвија неколку совети кои ќе помогнат да се заштити здравјето кога нема доволно време за редовна обука.

На официјалната страна на Министерството за здравство на социјалната мрежа, Фејсбук продолжува да ги разоткрива популарните митови за здравјето и да споделува корисни совети како да се задржи во форма. Овој пат, лекарите идентификуваа неколку работи кои треба да се направат кога нема време за постојана обука.

"Истражувањата покажуваат дека продолженото седење и недостатокот на физичка активност го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања, дебелината, проблеми со мускулно-скелетниот систем, тип 2 дијабетес, па дури и некои видови на рак", објасни Министерството за здравство.

Едноставни совети за оние кои работат во седмичка работа и немаат време да ја посетат салата:

  • Прошетај или вози велосипед барем дел од патот за работа или до куќата. Исто така можете да продолжите со автомобили или други возила порано.
  • Застанете и истегнете. На секои 30 минути треба да се одморите за активност. За да не заборавите за тоа, можете да го користите тајмерот на вашиот паметен телефон.
  • Важно е да бидете во можност правилно да седите на работната маса: нозете излегуваат на подот, отворени гради, екран во ниво на очите. Не фрлајте ги нозете, бидејќи се меша со нормална циркулација на крвта.
  • Разговорот по телефон не седи, туку стои. Занемајте го лифтот, тргнете по скалите, ескалаторот и разговарајте за работните идеи за прошетки.
google