5 едноставни совети за тоа како да се надмине зависноста од паметни телефони

25

Луѓето се навикнати на фактот дека паметните телефони помагаат во сè што поминуваат со најмалку неколку часа на ден. Затоа, психолози сугерираа неколку едноставни чекори, како да се ослободат од зависноста од gadgets и повеќе уживаат во реалниот живот.

Секој ден, просечниот возрасен троши околу 3-4 часа со користење на паметен телефон, а тоа е потврдено со студија од речиси 5.000.000 луѓе. Затоа, Кетрин Прајс, автор на книгата "Како да се справи со паметен телефон: 30-дневен план за враќање на твојот живот", верува дека зависноста од гаџети може да се спореди со алкохолизам и коцкање.

Психологот забележува дека 4:00 со паметен телефон е четвртиот дел од вкупното време на ден кога не спиеме. Затоа, таа создаде само 5 чекори што ќе овозможат повеќе да живеат вистински живот и помалку грижат за гаџети.

5 едноставни совети за тоа како да се надмине зависноста од паметни телефони / maximum.fm
  • Исклучете ги предупредувањата. Цената советува да ги исклучите сите освен повици, СМС пораки и означени случаи и настани во календарот.
  • Без паметен телефон пред спиење. "Вашиот телефон нема место во спалната соба. Подобро е да имате класичен аларм за да избегнете искушение да ги прегледувате ажурирањата на Фејсбук пред спиење ".
  • Ослободете се од специјализирани апликации на вашиот паметен телефон, на пример, агенти на социјални мрежи. Потоа можете да проверите дали имате надградби и известувања само од лаптоп или прелистувач. прецизно го намалува времето на интернет.

5 едноставни совети за тоа како да се надмине зависноста од паметни телефони / maximum.fm
  • Само најпотребно. Скриј од иконите на екранот на сите апликации кои не се важни. "Вашиот gadget треба да прикажува алатки, а не искушение".
  • Провери. Конечната фаза: да се ослободите од сите апликации на кои најмногу минувате и што не ги користите.
google