Експертите рекле како правилно да пијат и да чуваат шампањ

44

Експертите од Лансон, една од најстарите шампањски куќи во Франција, кажале како правилно да го користат шампањот и ги именувале клучните правила за негово складирање.

Според експертите, шампањот треба да се чува на ладно и суво место, а не во фрижидер. Спротивно на популарното верување дека најдобро место за шише шампањ е вашиот фрижидер, подобро е да се складира пенливо вино во винска визба. Ако во куќата нема винарска визба, гардероба со облека ќе биде одлична алтернатива, велат експертите.

Служи шампањ во флејта очила. Експертите наведуваат дека тоа не е само естетика, бидејќи благодарение на карактеристичниот облик на флејта, која наликува на флејта, ќе биде можно да се чуваат меурчиња за пијалаци подолго време, како и да се подобри нејзиниот вкус.

Една од најчестите грешки во користењето на експерти за шампањ, Лансон, се нарекува прекумерно ладење на пијалокот. Најдобрата опција за ладење шампањ е кофа со мраз, каде што треба да поставите шише со блесна најмалку 30 минути пред планираното пиење. Но, ладењето на пијалакот во фрижидерот треба да се напушти, бидејќи премногу студениот шампањ ја губи својата арома и вкус.

Maximum.fm извор

google