Torres del paine

19

Спомнете го Torres del Paine во разговор со обожавател на планински туризам, и тој сигурно ќе се почувствува почит за вас. Овој национален парк на јужните граници на Чиле е многу популарен кај искусни туристи. Нејзина главна атракција е т.н. кули, конгломерат од 2600 метри високи гранитни карпи, лоциран во масивот Пайн во срцето на паркот. За многу луѓе, Кулите станаа неофицијален симбол на Патагонија. Локалниот пејзаж ќе го задоволи дури и најпребирливиот турист: има стрмни планински падини, турбулентни реки и длабоки долини, пространи степи и густи зелени шуми. И бидејќи паркот се наоѓа далеку на југ, тие се додаваат и со глечери и езера, во кои ледените брегови се со големина на куќа. Најпристапен е Глечер Сив (сив) со езерото во непосредна близина до него (водата во која е исто така сива); сепак, дури и пред тоа што треба да одите цел ден.

Уникатните пејзажи на паркот целосно ја потврдуваат својата репутација, сепак, овие убавини имаат недостатоци: многу патници се собираат тука за време на сезоната. Повеќето од нив го следат W пат, именуван за обликот на патеката на мапата. Потребни се пет дена, со ноќевање на местата и во планинските колиби достапни во паркот. Трасата минува низ неколку платформи за набљудување (Мирадорес) и низ долината на Бале-Франсес со неверојатни погледи на планините. Ако имате доволно време и енергија, понесете ја Патната рута (од седум до десет дена), каде што дефинитивно нема да бидете преполн.

ДОЛЖНО ПОСЕТИ:

Поглед од набљудувачката палуба на Лас Торес во зори, кога првите зраци на сонцето ги осветлуваат планинските врвови.

Потребно е да знаете:

Во сезоната (јануари-февруари) треба однапред да ги резервирате хотелските соби.

Како да добијам:

Со автобус од Порто Наталес, на 150 километри јужно по убав чакал.

КОГА РИДИ:

Од октомври до април (искусни туристи може да дојдат во помали зимски месеци).