Памулин парк

42

Памулин Парк беше основан од американскиот паричен магнат Даг Томпкинс. Ова е еден од современите претприемачи филантропи, бранители на дивиот свет. Тој финансира иновативни проекти во областа на животната средина. Пред 20 години, Томп-Кинс купи парцела тука и сите овие години продолжи да купува соседните територии, па сега паркот е околу 3000 квадратни метри. км Паркот се наоѓа во северниот дел на Патагонија и се протега јужно од Хорнопир во Чајтен. Оваа страница отсекогаш била најглави и недостапни во Чиле, а Даг Томпкинс сака да го задржи таквиот пат, истовремено дозволувајќи им на туристите да го посетат и да уживаат во локалната убавина.

Во паркот доминираат шумите, пасиштата и турбулентните планински реки. Брегот е ликвидација, со длабоки заливи формирани од океанските струи, и многу живописен. Според локалните стандарди, условите за туристи во паркот се надвор од пофалба - се смета за модел за сите национални паркови во земјата. Во прилог на голема мрежа на добро обележани пешачки патеки, постојат ловишта и кампови; сите тие се дизајнирани на таков начин што нема да го нарушат еколошката рамнотежа. Томпкинс вложува напори да не го наруши начинот на живот на локалното население: селаните во паркот и понатаму се ангажираат во земјоделството.

Паркот може да се внесе од север и од југ. На југ, во малиот залив Калета-Гонзало, 60 км северно од Чаитен, постои туристички центар. Северната порта на паркот може да се стигне само со брод од Хорнопирен; овој дел е подлабок, но тука се наоѓаат топли извори.

Како да добијам:

Во летните месеци, постои дневен ферибот помеѓу Hornopy-Renrm и Калета-Гонзало.

КОГА РИДИ:

Од декември до март (и покрај широчината, сончевите зраци се топли овде, па не заборавајте за заштита од сонце).

СЕКОГАШ ГЛЕДАЈ: Гигантски дрвја предупредување (јужниот црвениот род) од семејството на кипариси. Тие можат да достигнат висина од 60 метри и се сметаат за највисоки дрва на континентот.

Треба да знаете: По ерупцијата на вулканот Чајтен во мај 2008 година, повеќето од правците во јужниот дел на паркот беа затворени. Прашајте за моменталната ситуација пред да патувате.