Бидете внимателни! Овие производи го зголемуваат притисокот

309

Високиот крвен притисок е голем ризик за телото. Особено е опасно кога притисокот не е фиксиран, но скока од ниско до високо ниво. Оваа состојба може да доведе до нарушување на кардиоваскуларниот систем и ударите.

Сепак, состојбата со хипотензија - низок крвен притисок се смета за не помалку опасен. Не постои специјална диета, но лекарите препорачуваат да ги вклучите производите во вашата исхрана што може да го зголемат притисокот.

Цвекло

Со низок притисок, здрава репка јадења, но сок од репка има особено позитивен ефект. Меѓутоа, ако имате висок крвен притисок - репка е подобро да јадете помалку.

Зелен зеленчук

За оние кои имаат низок крвен притисок, се препорачува да јадат садови од сите видови зелка и да јадат салати од свеж зеленчук, додавајќи им киселица.

Зачини

Некои експерти препорачуваат вклучување на повеќе зачини во исхраната. Понекогаш обичниот пипер е доволен. Тие помагаат да ги намалат садовите и да ја зголемат активноста на ендокрините жлезди.

Кафе

Природното кафе содржи многу корисни материи, како и магнезиум и витамини, кои ги тонираат крвните садови. Какаото и силниот црн чај имаат слични својства.

Сол

Се смета дека е штетно за хипертензивните пациенти, но под намален притисок се препорачува малку повеќе да се посолат садовите.

На ореви

Треба да изберете ореви со висока содржина на маснотии, но не ги злоупотребувајте - не повеќе од 30-60 грама дневно.