Компир помага да се излечи хепатитис

135

Инспиративен заклучок за својствата на компирот е направен од научници од Институтот Томпсон во Њујорк, кој рече дека хепатитисот може да се третира со овој зеленчук. Заклучокот за лековитите својства на компирот беше направен од експерти по експеримент врз глувци.

Американските лекари активно развиваат методи за лекување на хепатитис со компири. Во нивните експерименти, тие генетски модифицирани компири: еден ген бил внесен во ДНК на зеленчук, кој, кога бил ингестиран, "вклучил" специфичен протеин во заболениот црн дроб. Таквите компири се додадени на храна за глувци. кој страдаше од вирусен хепатитис Б.

Експеримент со животни покажа дека компирот може да помогне во лекувањето на хепатит. Кај глувците, по неговата употреба, имунолошкиот систем почна интензивно да произведува антитела кои се бореа со вирусот.

Денес, ефективни лекови за третман на вирусен хепатитис Б, кои би го гарантирале заздравувањето на пациентот, не постојат. Затоа, зголемениот интерес на научниците за иновации во третманот на оваа болест воопшто не е изненадувачки. Авторите на оваа студија сугерираат дека одобрениот метод за лекување на хепатитис со компири "може да биде прв од ваков вид терапевтска алатка која им овозможува на пациентите да се излечат од смртоносен вирус".

Хепатитис Б е широко распространета инфективна болест на црниот дроб. Нејзината посебна опасност е дека оштетувањето на црниот дроб од овој хепатитис вирус е полн со развој на опасни последици, вклучувајќи цироза и рак. Новиот метод на третман на хепатитис со помош на компири предложен од научниците, сепак, мора да подлежи на дополнителни тестирања и тестирање.