Најопасен производ за срцето и крвните садови

425

Научниците од Универзитетот во Отаго (Нов Зеланд) спровеле студија, според која шеќерот е еден од најопасните за здравјето на луѓето. "Шеќерот е способен да го поттикне растот на кардиоваскуларните болести, без разлика каква телесна тежина има човекот", е пресудата на експертите.

Мислењето на научниците од Нов Зеланд е поддржано од резултатите од големата анализа на голем број научни истражувања посветени на проблемот со потрошувачката на шеќер спроведен од 1965 до 2013 година. Експертите ги споредија различните видови на храна со иста содржина на калории, но со различна содржина на природни јагленохидрати и рафиниран шеќер. Во исто време, експертите беа заинтересирани за тоа како крвниот притисок и липидите во крвта на луѓето корелираат со употребата на овие производи.

Како резултат на тоа, експертите добија податоци слични на оние добиени во 37 студии анализирани од нив, што укажува на врската помеѓу редовното внесување на шеќер и зголеменото ниво на "лош" холестерол во крвта, како и во 12 студии кои укажуваат на корелација помеѓу потрошувачката на шеќер и растот крвен притисок.

"Препораките на СЗО за намалување на употребата на шеќер се апсолутно оправдани и неопходни мерки", рекоа авторите на студијата.