Материјалите што предизвикуваат рак одат во леб

181

Пристапете кон изборот на леб одговорно, велат експертите. Излезе дека во производите на леб и путер редовно наоѓаат супстанции за кои научниците се сомневаат дека можат да предизвикаат развој на рак.

Експертот НТВ за правилна исхрана, Олег Солнцев, рече дека лебот може да биде полн со смртоносна опасност. Според него, модерните производители на леб може да ја разредуваат високата цена на пченицата со храна, поевтината храна. Но, за пекарските производи направени од ефтини, но несоодветни за печење брашно, за да се здобијат со пазарен изглед, тие можат да бидат снабдени со разни адитиви.

Пунџата, направена од отпадоци од брашно, производителот неизбежно ќе треба да зачине со хемија, вели експертот. На пример, бромата се додава на производи од брашно, овозможувајќи им на тестото да има воздушна и порозна конзистентност. Во Европа, бромите се забранети: сметаат дека нивната токсичност за телото е докажана.

Во Русија, како што истакна нутриционистот, "овие супстанции не им беше дозволено да се користат, но тие постојано се наоѓаат во леб".

Експертите советуваат смислено да изберат леб. Само пченица од прво до четврто одделение е погодна за нејзино производство. Адитиви како бромати може да предизвикаат развој на канцерогени тумори, предупредени во заговорот на НТВ.